Trump'tan tuhaf seçim çağrısı: İki kez oy kullanın

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde, kritik eyaletlerden biri olan Kuzey Carolina'yı ziyaretinde, seçmenleri iki kez oy kullanmaya çağırdı.

Haberler 04.09.2020 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüz binlerce seçmenin posta yoluyla oy kullanmasnn houna gitmediini belirten Trump, bu ekilde oy kullananlarn bir kez de sanda giderek ilk oylarnn saylp saylmadn test etmelerini söyledi.

ABD seçimlerinde iki kez oy kullanmak yasa d.

Trump, posta yoluyla oy kullanmann seçimlerde hileye yol açaca ve Demokratlarn iine yarayacana dair daha önce de birçok iddiada bulunmutu.

Muhalefet ise Trump seçim sistemine güveni sarsmaya çalmakla suçluyor.

Wilmingtondan yerel yayn yapan WECT kanalndan bir muhabirin, eyalette posta yoluyla oy kullanma sistemine güven duyup duymadna dair bir soruya Trump öyle yant verdi:

Gidip oy kullanacaklar ve sanda gidip oy kullanarak da oylarn kontrol etmeleri gerekecek, çünkü eer çizelgede çkarsa sandkta oy kullanamayacaklar Yani oylarn göndersinler ve gidip oy kullansnlar, sistem dedikleri kadar iyiyse bunu yapamazlar.

Daha sonra halka seslenen Trump, Oylarnz gönderin, ama (sanda) gidip oy kullann. Dierini saymamlarsa oy kullanabilirsiniz dedi.

CNNin seçim uzman New York Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Richard Pildes, kamu politikas açsndan Trumpn yorumlarnn büyük bir kafa karklna yol açacan söyledi.

KAMUOYU YOKLAMALARI NE DYOR?

Austosta yaplan kamuoyu yoklamalar, bakanlkta ikinci dönem için Cumhuriyetçi Partinin aday olan Donald Trump ile Demokrat Partinin aday Joe Biden arasndaki farkn kapanmaya baladn gösteriyor.

ki partinin bakan adaylarn onaylayan yllk ulusal kurultaylar öncesinde Biden yüzde 52ye yüzde 42 ile Trumpn 10 puan önünde görünürken, kurultaylar bittikten sonra yaplan bir kamuoyu yoklamas bu farkn yüzde 50ye yüzde 44 ile 6 puana indiini gösteriyor.

Ana Sayfaya Git