Trump'un ipleri cumhuriyetçilerde

Trump'ın azil sürecinde ipler Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatonun elinde

Haberler 20.12.2019 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Temsilciler Meclisinde çounluu elinde bulunduran Demokratlarn, hakknda azil süreci balatt ve dün suçlamalar onaylad ABD Bakan Donald Trumpn, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senatoda aklanmas bekleniyor.

Temsilciler Meclisinin, Trump hakknda görevini kötüye kullanma ve Kongrenin ileyiini engelleme balklarndan oluan azil maddelerini dün kabul etmesinin ardndan, azil sürecinde Trumpn lehine bir evre balam oldu.

Bundan sonraki süreçte Cumhuriyetçilerin elindeki Senatoda Trumpa yönelik bir yarg süreci balayacak.

Azil sürecinin bugüne kadar tamamen parti eksenli bir çizgi izledii ve azil için Senatodaki üyelerin üçte ikisinin onay gerektii dikkate alndnda, Trumpn azli uzak bir ihtimal olarak görünüyor.

Öte yandan Amerikan basnna yansyan haberlerde, Senatonun bu ii fazla uzatmak istemedii ve Trumpn ubat aynn ilk haftas yapaca ulusa sesleni konumasndan önce yarglama sürecini nihayetlendirecei belirtiliyor.

TRUMPIN AZL NASIL GÜNDEME GELD?

Eylül aynda basna szan ve 25 Temmuzda yaptklar telefon görümesinde Trumpn Zelenskiye, rakibi Joe Biden ve ailesini soruturmas durumunda ABDnin ülkesine yardm edeceini söylediini iddia eden muhbir raporu azil soruturmasnn fitilini ateledi.

Temsilciler Meclisi Bakan Nancy Pelosi, 24 Eylülde, ABDnin ulusal güvenliine zarar verdii ve Bakanlk yeminine ihanet ettii gerekçesiyle Trumpa yönelik azil soruturmas balatldn açklad.

Beyaz Saray ise 25 Eylülde Trump-Zelenskiy görümesinin dökümünü yaymlayarak Ukraynaya yardmlar ile görüme arasnda bir iliki olmadn savundu. Buna ramen, Trumpn austos aynda Ukraynaya yardmlar askya alm olmas tartmalar körükledi.

Trump, ilk günden bu yana azil soruturmasn, Rusya soruturmasnda umduklarn bulamayan Demokratlarn bir cad av olarak nitelendirdi ve kendisinin suçsuz olduunu savundu.

Temsilciler Meclisi, 31 Ekimde yaplan oylama ile azil soruturmasnn usullerini oylad ve kamuya açk oturumlar yaplmasn kararlatrd.

Temsilciler Meclisi stihbarat Komitesinde kamuya açk ilk oturum 13 Kasmda, son oturum ise 21 Kasmda yapld. Bu süreçte Dileri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagondan toplam 12 yetkili ifade verdi.

Ardndan stihbarat Komitesi hazrlad 300 sayfalk raporu 3 Aralkta Adalet Komitesine sundu. Adalet Komitesindeki ilk oturum ise 4 Aralkta yapld.

Komite, 13 Aralkta azil maddelerini onaylayarak konunun Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna gelmesine kap açt.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralkta yaplan oylamada, görevini kötüye kullanmak suçlamas 197 vekilin hayr oyuna karlk 230 oy ile Kongrenin ileyiini engellemek suçlamas ise 198e kar 229 oy ile kabul edildi.

BUNDAN SONRAK SÜREçTE NE OLACAK?

Temsilciler Meclisindeki oylamann ardndan Senatoda bir yarglama süreci olacak.

ABD anayasas gerei, Senatonun bir mahkeme görevi görecei süreçte mahkeme bakanln Yüksek Mahkeme Bakan John Roberts yapacak.

Bu süreçte, Temsilciler Meclisindeki bir grup milletvekili savclk görevini, Senato üyeleri ise jüri görevini görecek, Trumpn ise bir savunma avukat bulunacak.

Yarglama sürecinin sonucunda Senatoda bir oylama yaplacak. Bu oylamada senatörlerin üçte ikisinin (en az 67) Trump suçlu bulmas durumunda Bakan görevinden azledilecek ve yerine Bakan Yardmcs Mike Pence geçecek.

AZL SÜRECNDE KAMUOYUNUN FKR DEMED

Trumpn suçsuz bulunmas halinde Bakan aklanm olacak ve görevine devam edecek.

Öte yandan yaplan anketler azil sürecinin Trumpa 2020de zarar vermediini gösteriyor. Hatta Gallup gibi baz büyük uluslararas anket irketleri zaman zaman Trumpa destein arttna ilikin anketler yaymlyor.

Ana Sayfaya Git