Tunus'ta devrimin yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Said yanlıları ve karşıtları sokakta

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in “olağanüstü kararlarına” karşı çıkan ve destek veren gruplar aynı yerde gösteri düzenledi.

Haberler 18.12.2021 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tunus

Ülkede 17 Aralk 2010da gerçekleen Yasemin Devriminin yl dönümü Cumhurbakan Saidin 25 Temmuzda ald olaanüstü kararlarn gölgesinde kutlanyor.

Saidin kararlarn protesto edenler ile destek veren göstericiler bakent Tunusun merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesinde eylem düzenledi.

Geni güvenlik önlemleri altnda düzenlenen gösterilerde, güvenlik güçleri iki grubu birbirine yaklatrmad.

Tunus çileri Bakan Tevfik erafettin de gösterilerin yapld caddeye gelerek bölgedeki güvenlik çalmalarn yerinde kontrol etti.

Cumhurbakan Saidin kararlarna kar çkan Darbeye Kar Vatandalar giriimi tarafndan düzenlenen gösteride, Darbeye Hayr, Dün Bin Ali, bugün Said, Halk darbeyi istemiyor sloganlar atld.

Said yanls göstericiler ise, Cumhurbakann ve ald kararlar destekleyen sloganlar att.

Birçok siyasi parti ve aktivistten gösterilere katlm çars yapt

Demokratik Akm, Tekatül ve Cumhuriyetçi Parti tarafndan dün yaymlanan yazl açklamada, tek adam yönetimine kar çkma ve demokrasiyi pekitirme talebiyle düzenlenecek gösteriye katlm çars yaplmt.

Cumhurbakan Saidin 25 Temmuz olaanüstü kararlarnn ardndan Tunuslu aktivistler tarafndan kurulan Darbeye Kar Vatandalar giriimi, Saidin kararlarn darbe olarak nitelendiriyor.

Giriim tarafndan hafta banda yaplan açklamada, Tunus devriminin balad 17 Aralk ile Zeynel Abidin Bin Alinin ülkeyi terk ettii 14 Ocak arasnda kalan günlerde protesto eylemleri düzenlenecei bildirilmiti.

Tunustaki yeni siyasi kriz

Tunusu 20 yldan uzun süre demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin bin Ali iktidarnn sonunu getiren Yasemin Devriminin 11. ylnda ülke yeni bir siyasi kriz yayor.

Cumhurbakan Said, 25 Temmuzda ilan ettii olaanüstü kararlarla parlamentonun çalmalarn dondurdu ve milletvekili dokunulmazlklarn kaldrd.

Said, 22 Eylülde yeni kararnamelerle yetkilerini genileterek yürütme organn tamamen kendine balad.

Said son olarak devrimin yl dönümüne birkaç gün kala açklad siyasi krizden çkn yol haritas ile ülkede 17 Aralk 2022de erken genel seçime gidileceini ve o zamana kadar Meclisin kapal kalacan duyurdu.

Cumhurbakannn ald tüm bu kararlar, ülkede bir tür istisnai durum olumasna yol açt.

Ana Sayfaya Git