Türk askeri Menbiç'te!

Türk ve Amerikan askeri unsurları, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç'te ortak devriye faaliyeti yaptı. Türk konvoyuna ABD helikopterlerinin eşlik ettiği de gelen bilgiler arasında...

Haberler 19.06.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) unsurlar, Suriyenin kuzeyinde YPG/PKKnn igalindeki Münbiçte ABD ile ortak devriye faaliyeti gerçekletirdi.

Münbiçteki yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, TSKya ait zrhl araçlar, Frat Kalkan Harekat bölgesindeki Cerablus ilçesi ile Münbiç cephe hattn birbirinden ayran Sacu çaynn civarna girdi.

TSK ve ABD unsurlar, bu bölgede ABD üssünün de bulunduu Dadat ilçesi karsnda ortak devriye-koordinasyon faaliyeti gerçekletirdi. Söz konusu çalma, yaklak 3 saat sürdü.

TSKDAN AçIKLAMA GELD

Genelkurmay Bakanl, Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) ile ABD Silahl Kuvvetleri tarafndan Menbiç Yol Haritas ve Güvenlik Prensipleri dorultusunda, Frat Kalkan Harekt alan ile Menbiç arasnda kalan hatta devriye faaliyetlerine balandn açklad. TSK tarafndan yaplan açklamada, öyle denildi: Daha önce mutabk kalnm Menbiç Yol Haritas ve Güvenlik Prensipleri dorultusunda, Frat Kalkan Harekt alan ile Menbiç arasnda kalan hatta TSK ve ABD Silahl Kuvvetleri unsurlar tarafndan 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bamsz devriye faaliyetlerine balanmtr.

GÖRÜMELERN SONUCU

ABD ve Türkiye, YPG/PKKnn Suriyenin kuzeyinde Frat Nehrinin batsnda igal ettii Münbiçten çekilmesi için mutabakat salamt.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve Amerikal mevkida Mike Pompeo, 4 Hazirandaki görümelerinde, ilçede güvenlik ve istikrarn salanmasn da içerecek bir yol haritasn onaylamt.

Plan, Türk ve Amerikan taraflarnn askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime balamasn da öngörüyor.

Mutabakat ayrca Münbiçte teröristlerin çkmasndan sonra ilçenin yerel unsurlarndan bir yönetim kurulmasn içeriyor.

YPG/PKK, Halep iline bal Münbiç ilçesini Austos 2016da ABDnin desteiyle terör örgütü DEAtan alarak igal etmiti.

Terör örgütü DEAa kar mücadele bahanesiyle YPG/PKKya desteini sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAtan temizlenmesinin ardndan YPG/PKKnn ilçeden çkaca konusunda Türkiyeye garanti vermi ancak bunu yerine getirmemiti.

Münbiç nüfusunun yüzde 90ndan fazlasn Araplar oluturuyor.

Ana Sayfaya Git