Türk donanması teyakkuzda

Türkiye kıyıları ve Doğu Akdeniz, DEAŞ ile Esed’i bahane edenlerin cephaneliğine dönüştü. Doğalgaz yatakları ve enerji hatlarının kilit noktası şu an en az 33 savaş gemisiyle çevrelenmiş durumda. ABD’nin uçak gemisi filosu da geldiğinde bu sayı 40’ı geçecek.

Haberler 23.04.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Akdenize silah ymak isteyen ülkeler, bunun için bahane üretmekte güçlük çekmiyor. Proje terör örgütlerinden DEAa yönelik operasyonlar gerekçe göstererek 2014 sonras bölgeye ynak yapan küresel güçler, enerji koridorunun kilit noktasna imdi de Esed ve kimyasal silahlar bahane ederek ynak yapyor.

Ortak gerekçelere yaslanan ABD, ngiltere ve Fransa, Suriyeye yönelik 14 Nisan tiyatrosu sonras Türkiye kylarnda sava gemisi saysn hayli artrd. Akdenizde u anda 33 kadar sava gemisi bulunuyor. Yaklak rakamlarla, bunlarn 4ü Amerikan, 3ü ngiliz, 3ü Fransz, 2si Alman ve talyan gemileri. Suriyenin Lazkiye ve Tartus limanlarna yakn noktada ise 9 Rus sava gemisinin bulunduu sanlyor. srail, Yunanistan ve Msr gemi mevcudiyeti de eklendiinde Akdenizdeki sava gemisi says 32-33 olarak hesaplanyor.

GEM SAYISI 40I GEçECEK

ABDnin bölgeye sevk ettii Harry Truman uçak gemisi de Dou Akdenize varmak üzere. Norfolk Üssünden denize açlan Harry Trumana, güdümlü füze kruvazörü USS Normandy, güdümlü füze destroyerleri USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman ve USS Farragut da elik ediyor. Yaklak 6 bin 500 personeliyle 7 Amerikan sava gemisi ve onlara elik eden Alman gemileriyle birlikte Akdenizdeki sava gemisi says 40n üzerine çkacak. Bu gemilerin tamamna yakn füzelerle yüklü. ngilizler ise 3 gemiyle Güney Kbrs Rum Yönetiminin hak iddia ettii gaz sahalarna bekçilik yapyor. Ayn sayda Fransz gemisi de Akdenizde nöbet halinde.

YUNANSTAN DA KATILDI

Akdenizde genellikle 3 sava gemisi bulunduran Fransa, Türkiyeye kar sava çlklarnn artt Yunanistana destek verecek. Birçok ülkenin Dou Akdenizde artan askeri varlndan cesaretlenen Atina, bir yandan Egedeki tahriklerine hz verirken bir yandan da Fransadan kiralama yöntemiyle sava gemisi alyor. Fransa Cumhurbakan Macronun onayyla Yunanistana 2 adet frkateyn kiralanacak. Fransann Fremm snf frkateynleri, üzerinde bin kilometre menzile sahip Scalp seyir füzeleri tayor.

TÜRK DONANMASI TEYAKKUZDA

Denizlerde artan hareketlilik karsnda Türk donanmas da alarm durumunda. Halen frkateyn, korvet, denizaltlar ve karakol gemileri dahil yaklak 14 gemi Dou Akdenizde artrlm tedbirlerle rutin görevler icra ediyor. Türk Deniz Kuvvetleri, Egede ise Yunanistann her dönem uygulad taciz politikalarna kar her an hazrlkl durumda. Yine düzensiz göçle mücadele kapsamnda da Ege denizindeki mevcudiyet üst seviyede bulunuyor.

ENERJ çN GELDLER

Sava gemileri her ne kadar bölgeye Suriye gerilimi, kimyasal silah gibi gerekçeler üzerinden getirilse de, denizlerdeki son hareketlilik Dou Akdenizdeki enerji denkleminin dnda görülmüyor. Hem Türkiyenin Suriye hamlelerini boa çkarmak hem de enerjiye sahip olmak isteyen dünya güçlerinin, bölgeye yönelik ynaklar önümüzdeki dönemde de artrmas bekleniyor. Ynaklar sürerken Türkiyenin bir yandan da Yunanistanla megul edilmesi artc olmayacak. Dou Akdenizde kefedilmi petrol ve doalgaz yataklarnn Akdenizde süren güç mücadelesini savaa devirip devirmeyecei merak konusu. Ancak Türkiye önümüzdeki dönemde kaçnlmaz olarak özellikle denizlerde daha fazla megul edilecek. Son olarak talyan EN irketinin doalgaz aratrma gemisi, KKTC münhasr ekonomik bölgesine girmek istediinde Türk donanmasnn engellemesiyle kar karya kalm ve ülkeler arasnda gerilim yaanmt.

Ana Sayfaya Git