Türk heyeti, Kıbrıs Konferansı'nın ilk gününde mevcut garanti sisteminin gerekliliğini anlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başlayan Kıbrıs Konferansı'nın dünkü ilk gününde adadaki mevcut garanti sisteminin neden gerekli olduğunu gerekçeleriyle birlikte anlattı.

Haberler 30.06.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu bakanlndaki Türk heyeti, sviçrenin Crans-Montana kentinde balayan Kbrs Konferansnn ilk gününde adadaki mevcut garanti sisteminin neden gerekli olduunu gerekçeleriyle birlikte anlatt.

Edinilen bilgiye göre, Türk heyeti, Kbrs müzakerelerinin iki temel bal ve Kbrs Konferansnn ana gündem maddesini oluturan Güvenlik ve Garantiler konusundaki görülerini muhataplarna ayrntl olarak izah etti.

lk günde garantör ülkeler ve adann her iki kesimindeki müzakere heyetleri iki kez bir araya gelirken, Bakan çavuolu bakanlndaki heyet, garanti sisteminin kurulacak yeni ortakln sürmesi için neden gerekli olduunu gerekçeleriyle anlatt.

Türk heyeti, Kbrs Türk tarafnn geçmite yaad ac tecrübelerinden kaynaklanan hakl endielerinin, bulunacak çözümde ortaya konacak güvenlik ve garanti sistemi için elzem olduunu vurgulad.

Görümelerde, konferansn sadece güvenlik ve garantiler balnn ele alnd bir ortam olmad, adadaki iki taraf arasnda sürdürülen görümelerde ortaya çkacak anayasal düzenin nasl olacann da bilinmesinin gerekecei dile getirildi.

Türk heyeti ayrca iki taraf arasnda sürdürülmekte olan balklarda açkta kalan konularda varlacak ilerlemenin konferansn baars için gerekli olduuna vurgu yapt.

- Güzel bir gündü

Öte yandan, çavuolu Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbakan Mustafa Aknc ve KKTCdeki siyasi parti liderleriyle akam yemeinde bir araya gelerek durum deerlendirmesi yapt.

çavuolu, Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreterinin Siyasi lerden Sorumlu Yardmcs Jeffrey Feltman ile de gün içinde ikili görüme gerçekletirdi.

Toplantlarn bitiminde Le Regent Kongre Merkezinden ayrlan Bakan çavuolu, konferansn nasl gittiini soran bir gazeteciye, Güzel bir gündü. Yarn devam edeceiz. cevabn verdi.

Kbrsta kapsaml çözüme ulalmas hedefiyle 12 Ocakta Cenevrede düzenlenen ilk oturumla balayan Kbrs Konferansnn yeni oturumu, sviçrenin dünyaca ünlü kayak merkezi Crans-Montanada balamt.

Ana Sayfaya Git