'Türkiye, Birleşmiş Milletler'in saygın bir üyesidir'

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurul Başkanı ve Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, "Türkiye, BM'nin saygın bir üyesidir, BM'de önemli bir rolü vardır." dedi.

Haberler 15.08.2018 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun davetlisi olarak 10. Büyükelçiler Konferans kapsamnda Türkiyenin merkez tekilatnda ve d temsilciliklerinde görevli büyükelçilerle Ankarada bir araya gelen BM 72. Genel Kurul Bakan Lajcak, AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Yllarca Türk diplomasisi ile yakn çaltn ve Türk dilerine duyduu hayranlk nedeniyle Bakan çavuolunun davetini memnuniyetle kabul ettiini söyleyen Lajcak, büyükelçilere hitabnda BMnin öncelikleri ve Genel Kurulun çalmalarndan bahsettiini ve onlardan gelen sorular yantladn belirtti.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan da kabul edilen Lajcak, dostane ve verimli bir görüme yaptklarn belirterek, Karlatmz en büyük meydan okumalar ele aldk. Kendisine BMnin ajandasnda olan ve Türkiyenin önemli rol oynad Filistin ve Suriye gibi baz konularda görüünü sordum. diye konutu.

TÜRKYE, BAKALARININ DERS ALACAI BR ÜLKE

Türkiyenin bölgesinde ve dünyada yürüttüü insani yardm faaliyetlerini deerlendiren Lajcak, nsani yardm alannda oynad çok önemli rol için Türkiyeye çok müteekkirim. Türkiye en fazla insani yardm ve resmi kalknma yardm salayan ülkeler arasnda. Bu durum, BM ve uluslararas toplum tarafndan da tannmakta ve çok takdir edilmektedir. ifadelerini kulland.

En fazla mülteci ve göçmenin bulunduu ülkenin Türkiye olduunu ve bu konuda 30 milyar dolar akn muazzam bir harcama yaptn hatrlatan Lajcak, Uluslararas toplum bu konuda Türkiyeye minnettar. Türk halknn ve hükümetinin cömertliini de takdirle karlyorum. Mültecilerin sosyal hayata entegrasyonu saland, onlara çalma izni, ücretsiz eitim ve salk imkanlar sunuldu. Bu çok özel ve hassas konuda Türkiye, bakalarnn ders alaca bir ülke. deerlendirmesinde bulundu.

KÜRESEL BR OLGUYA, KÜRESEL KARILIK VERMELYZ

Türkiyenin, Suriyeliler konusunda külfet paylamna dair uluslararas toplumca yeterince desteklenmedii konusunda ise Lajcak, Gerçek u ki, uluslararas toplum göç meselesinin küresel bir olgu olduunu anlad. Bu sadece bir ülkenin ba edecei ya da çözecei bir konu deil. yorumunu yapt.

Lajcak, bu anlayla BM Genel Kurulunda Güvenli, Düzenli ve Nizami Göç için Küresel Sözlemenin (Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration) geçen ay kabul edildiini hatrlatarak, öyle devam etti:

Bu belge, sorumluluun paylalmas, göçe daha fazla maruz kalan ülkelerin dier ülkeler tarafndan desteklenmesi anlayna dayanyor. Küresel bir olguya, küresel karlk vermeliyiz. Ayrca, Mülteciler için Küresel Sözlemesini (Global Compact for Refugees) de kabul ettik. Bu yl çok önemliydi, çünkü iki belge üzerinde mutabk kaldk. Türkiye de bu belgelerin kabul edilmesinde çok aktif ve yapc rol üstlendi.

Türkiyenin BMdeki rolünü deerlendiren Lajcak, unlar kaydetti:

Türkiye, BMnin saygn bir üyesidir, BMde önemli bir rolü vardr. stanbul, birçok BM ajansnn yer ald bir bölgesel bir merkez durumundadr. Ankarada da birçok konuda Türk hükümetiyle yakn çalan BM ailesinin önemli bir temsilcilii bulunuyor. Türkiye, BM için çok önemli olan arabuluculuk giriimi ve göç gibi konularda öncü üyelerden biri. Türkiye barn korunmas operasyonlarna katkda bulunuyor. Türkiye aktif, görünür ve BM gündemindeki bütün konularla ilgilenebilen bir ülke. Bundan dolay minnettarm ve Türkiyenin BMye güçlü desteini sürdürmesini diliyorum.

Ana Sayfaya Git