Türkiye her zaman önemli bir muhataptır

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Bakanlığın seyahat uyarısının aile ziyareti yapmak üzere Türkiye'ye gidecek kişiler için geçerli olmadığını söyledi.

Haberler 03.07.2020 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BERLN - Almanya Dileri Bakan Heiko Maas, Bakanln seyahat uyarsnn aile ziyareti yapmak üzere Türkiyeye gidecek kiiler için geçerli olmadn söyledi.

Maas, çalma ziyareti kapsamnda Berline gelen Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile yapt görümenin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

Mevkida çavuolu ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde güvenli turizmin nasl yaplabilecei konusunu ele aldklarn aktaran Maas, bunun sadece turizm sektörü için önemli bir konu olmadn, ayn zamanda birçok insann hayatn da etkilediini söyledi.

Maas, Bu konuda Avrupa Birlii (AB) ile koordinasyon salanmas bizim için önemli. ifadesini kullanarak, AB içinde görü birlii salanmas durumunda virüsün yaylmasnn kontrol altna alnabileceini kaydetti.

Almanya Dileri Bakanlnn seyahat uyarsn anmsatan Maas, Genel olarak Türkiyeye aile veya bunun gibi sebeplerle yaplan ziyaretler Dileri Bakanlnn seyahat uyars kapsam dndadr. Bu konuda da (Türk tarafyla) yakn temasta kalacamz hususunda anlatk. diye konutu.

Maas, seyahat kstlamalarnn kaldrlmas konusunda ABnin bir grup ülke için liste hazrladn, bunun ilk adm olduunu dile getirerek, Daha baka admlar da atlacak. dedi.

Ülkesi ve ABnin, mevcut verileri dikkate alarak salgnn kontrol altna alnmas için ne gibi önlemler aldn deerlendirdiini belirten Maas, Bugün de (Türk tarafndan) birçok bilgi ve veri aldk. Bu bilgileri ve verileri hem Salk hem de çileri bakanlna sunacaz. eklinde konutu.

Türkiye ile bilgi paylamn sürdüreceklerini ve uzmanlar düzeyinde görümelerin devam edeceini kaydeden Maas, seyahat kstlamasna ilikin kararn AB içinde iki haftalk aralklarla incelendiini ve listenin sürekli gözden geçirildiini söyledi.

Maas, karantina artlarnn da bu ekilde belirlendiini, Alman Robert Koch Enstitüsünün risk bölgelerine ilikin deerlendirmesinin de dikkate alndn anlatt.

Kovid-19 salgnn devam ettiini anmsatan Maas, bunun için bulama zincirlerinin takip edilmesinin önemli olduunu vurgulad.

Maas, sveç gibi seyahat kstlamasnn kaldrlmad AB ülkelerinin de bulunduuna iaret ederek, bu konuda yeni vaka, hijyen standartlar ve ülkelerdeki birçok düzenlemeye baklarak karar alndn ifade etti.

- Türkiye her zaman önemli bir muhataptr

Türk mevkidayla, Dou Akdeniz, Orta Dou ve göç konular gibi birçok konuyu da ele aldklarn ifade eden Maas, AB için Türkiye her zaman çok önemli bir muhataptr. deerlendirmesinde bulundu.

AB Konseyi Dönem Bakanln üstlenen Almanyann Türkiye ile gelecek aylarda da pragmatik bir i birliini ve yapc diyalou AB içerisinde sürdürmeyi istediini belirten Maas, Bunun için çaba göstereceiz. Zaman iyi kullanacaz. Baz durumlarda farkl görülerimiz de olsa hepsini ele alacaz. eklinde konutu.

Maas, Suriyede siyasi çözümünün önemli olduunu vurgulayarak, Bu sava siyasi çözüm ile kalc bir ekilde sonlandrlabilir. Bu konuda Türkiye önemli rol oynuyor. dedi.

Libyada 5+5 görümelerinde ve atekes konusunda ilerleme salanmas gerektiini aktaran Maas, prensip olarak bu konularda Türkiye ile görü birlii içinde olduklarnn altn çizdi.

Libyadaki askeri çatmalarn sona erdirilmesi ve silah ambargosunun uygulanmas gerektiini dile getiren Maas, buna ABnin Yunanca bar anlamna gelen IRINI ismini verdii misyonun önemli katk salayacan kaydetti.

Türkiyenin Libyadaki etkisine de deinen Maas, Türkiyenin Libya Babakan Fayiz es-Serrac hükümetinin üzerindeki etkisini kullanarak bu tarafn masaya oturmasn salamasn ele aldklarn, bunu Libyann dousundaki gayrimeru silahl güçlerin lideri Halife Hafter tarafna etkisi olanlarla da görütüklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git