Türkiye-İran Yüksek Hudut Komisyonu toplantısı

İki ülke arasında sınır güvenliği ve sınır iş birliği konularının görüşüldüğü Türkiye-İran Yüksek Hudut Komisyonunun 27. Dönem Toplantısı, Ankara'daki Wyndham Hotel'de gerçekleştirilen kapanış oturumu ve iş birliğini geliştirecek protokolün imzalanmasıyla son buldu.

Haberler 14.04.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Protokole, Türk heyetini temsilen Dileri Bakanl kili Siyasi likiler ve Denizcilik-Havaclk-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, ran adna ise Dileri Bakanl Uluslararas Hukuk Genel Müdürü Büyükelçi Abbas Bagherpour Ardekani imza att.

mza töreninde konuan Özügergin, teknik çalmalarla birlikte 6 günlük youn bir mesai sonunda iki ülke arasndaki i birliine örnek tekil edecek bu protokolü imzaladklarn belirterek, Bu protokolle ülkemiz yararna önemli kararlar aldk. Bu vesileyle ülke tarihlerinde 40-50 yl gibi uzun aralklarla yaplabilen önemli teknik çalmalarn balatlmasna imkan salam bulunuyoruz. Hudutta ortak bir jeodezi ann kurulmas, ortak hava fotoraf alan gibi gelecek nesillerin ihtiyac olan önemli admlar atmak için gerekli yasal çerçeveyi bugün burada oluturduk. dedi.

ran heyetine bakanlk eden Dileri Bakanl Uluslararas Hukuk Genel Müdürü Büyükelçi Ardekani de imza töreninde yapt konumada, kendilerine gösterilen ev sahipliinden ötürü Türkiyeye teekkür etti.

Varlan mutabakattan duyduu memnuniyeti dile getiren Ardekani, Bu mutabakatn, bence iki ülke arasndaki eski ve tarihi ilikiler açsndan büyük bir adm olduunu deerlendiriyorum. Bütün alanlar kapsayan ilikilere sahip olduumuzu düünüyorum ve bunun ülkelerimiz ve halklarmzn refahna ve zenginliine katk sunacana inanyorum. diye konutu.

Protokolün önemini vurgulayan Ardekani, Bu mutabakat, bugün sisli ve mantksz davranlarn olduu uluslararas camiada daha fazla önem arz etmektedir. Bir kez daha göstermitir ki, iki ülke arasndaki en karmak sorunlar bile diyalog ve karlkl saygyla çözülmektedir. Göstermitir ki, ortak endieler göz önünde bulundurularak, çözüme yönelik admlar atlabilir. Onayladmz bu senet, bir yol haritas ve yapmamz gereken pek çok uygulama getirmitir. Farkl alanlarda hzl ekilde oluturulmas gereken teknik komiteler de var. ifadelerini kulland.

ran heyetinin bakan, varlan mutabakat çerçevesinde, bir sonraki yüksek düzeyli hudut komisyonu toplants Tahranda düzenleneceini de duyurdu.

Toplant sonunda basn mensuplarnn sorularn yantlayan Dileri Bakanl kili Siyasi likiler ve Denizcilik-Havaclk-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Özügergin, Türk-ran snrnn geçmiinin 1639 Kasr- irin Anlamasna dayandn hatrlatarak, bu snrn dünyadaki uluslararas snrlar içerisinde ilginç bir yer tuttuunu dile getirdi.

Snrn, 400 küsur senedir ciddi bir deiiklie uramadan paylaldnn altn çizen Özügergin, Günümüzde hepimizin kar karya bulunduu sorunlar, snrn uzunluu ve corafyas itibaryla belki katlanarak karnza çkyor. Bunun için de iki ülkenin sk sk teknik heyetlerinin, hudut makamlarnn bir araya gelerek günlük olaylar deerlendirmeleri gerekiyor. Bizim bu toplantlarda esas gözettiimiz hedef, ülkemizin güvenliini salanmas amacyla snra yerletirmekte olduumuz baz fiziki yaplarn kar tarafça sebebinin iyi anlalmasyd. deerlendirmesinde bulundu.

Düzensiz göçün, toplantnn gündemine gelip gelmedii sorusu üzerine Özügergin, Gayet tabii. Snrn kontrol edilmesi ve yasa d geçilerin tespit edilmesi halinde tedbir alnmas üzerinde durduk. ki ülke ilikilerine yakr bir taraf sergiledi iki taraf da. ran heyeti de gayet yapc bir anlayla gelmiti. ki komu arasnda derdinizi iyi anlattnz zaman, Güvenlik sorunum var dediinizde eski komu da anlyor. dedi.

Egede gerginlik istemiyoruz

Egede son dönemde gerginliin arttnn hatrlatlmas üzerine de Özügergin, Biz Egede gerginlik istemiyoruz. Fakat Egenin de Yunanistann tek tarafl hamleleriyle sanki bir Yunan gölü olarak görülmesine müsaade etmeyeceiz. Dediim gibi biz bir kavga peinde deiliz. yorumunu yapt.

Dou Akdenizde Rumlarn Akdenizde doal kaynak arama faaliyetlerine de ilikin Büyükelçi Özügergin, bu bölge için de Türkiyenin gerginlik peinde olmadn vurgularken, Adada nasl toprak ortakl söz konusuysa bunun denizde de geçerli olduunu, KKTCnin Ada etrafnda, Türkiyenin de kta sahanl dolaysyla Akdenizde doal kaynaklar üstünde haklar olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git