Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönem

Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkında varılan mutabakatta, Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı bildirildi.

Haberler 28.06.2016 - 09:59 Son Güncelleme : 28.06.2016 - 09:59

Üst düzey bir Türk yetkiliden edinilen bilgiye göre, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesi hakkındaki mutabakat, 26 Haziran Pazar günü Romada sonuçlandırıldı.

İsrailin Mart 2013te Türkiyenin ilk talebini karşılayarak, tarihte ilk kez yabancı bir devletten özür dilediği belirtilirken, varılan mutabakat kapsamında Türkiyenin diğer iki şartının da İsrail tarafından kabul edildiği kaydedildi.

Bu doğrultuda İsrail, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiyenin Gazzedeki insani duruma müdahalesini de kabul etti.

İKİ ÜLKENİN MUTABAKATI

İki ülke arasında varılan mutabakat çerçevesinde, Türkiyenin Gazzeye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını gerçekleştireceği, bu doğrultuda Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edileceği ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin de en kısa zamanda hizmete alınacağı ifade edildi.

Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da Gazzeye verilen elektrik ve su miktarının artırılması ve yeni santraller yapılmasıyla çözüme kavuşturulacak. Böylece Gazzeye ilaveten Batı Şeriaya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.

İddiaların aksine iki ülke arasındaki mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm ise bulunmuyor.

HAMAS SORUN OLUŞTURMUYOR

Türkiyenin Filistin Devleti ve halkına güçlü desteğinin aynı şekilde süreceğini belirten üst düzey yetkili, İsrail ile sağlanan uzlaşmanın, Türkiyenin 31 Mayıs 2010dan beri sergilediği ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarı olduğunu belirterek, Türkiyenin tüm şartlarının kabul edildiğini, Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atıldığını ifade etti.

İki ülke arasında varılan mutabakatla, Mavi Marmarada hayatını kaybedenlerin arzuladığı şekilde Gazzeye insani yardım yapılmasının yolunun açıldığına işaret eden yetkili, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin normale dönmesine ilişkin süreçte Filistin Hükümeti ve Hamasın da Türkiyeye destek verdiklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır