Türkiye referandumu öne sürerek yaptırımlar içerisine girmedi"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan İslami Birlik Teşkilatı (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin, Türkiye'nin referandum nedeniyle somut bir yaptırım içerisine girmediğini hatırlatarak Ankara'nın yardım ve dostluğunu kaybetmenin IKBY'nin çıkarına olmadığını söyledi.

Haberler 05.12.2017 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahaddin, ksa süre önce gerçekletirdii Türkiye ziyareti ve temaslar ile edindii izlenimler hakknda derlendirmelerde bulundu.

IKBY için Türkiyenin hayati önemi olduunun altn çizen Bahaddin, 25 Eylüldeki gayrimeru referandumdan ötürü Türkiyenin bilgilendirilmemesi ve dikkate alnmamas nedeniyle baz endieler ve tepkiler olutuunu belirterek, Türkiyenin bu tepkilerinde hakl olduunu ifade etti.

Türkiyenin tüm itirazlarna ramen referandumun yaplmas karsnda IKBY halkn cezalandrma yoluna gitmediini vurgulayan Bahaddin, Türkiye referandumu öne sürerek yaptrmlar içerisine girmedi. Hava sahasnn kapatlmas Türkiye ile deil Irak merkezi hükümetiyle alakal bir durum. Türkiye kara snr kapsn kapatmad. Yaplanlarn insani durum göz önünde bulundurularak, halk zarar görmeden dost bir ülke gibi iletildiini görüyoruz. diye konutu.

- Bu dostluu kaybetmek bizim çkarlarmzla örtümez

Bahaddin, Türkiye hükümeti ve halk, bizimle dost kalmak istiyor. Bu dostluu kaybetmek bizim çkarlarmzla örtümez. dedi.

Türkiye ve dier komu ülkelerle ilikilerin durma noktasna geldii bir dönemde ziyaretlerin yaplmasnn çok doal olduunu söyleyen Bahaddin, unlar kaydetti:

Referandum nedeniyle durma noktasna gelen ilikilerin yeniden iyiletirilmesi gerekiyor. Biz de siyasi bir parti olarak üzerimize düen görevi yerine getirmek adna, ilikilerin düzeltilmesi için kollar svadk. Bu vesileyle Türkiye hükümeti ve siyasi partilerle irtibata geçip kendilerini ziyaret etme karar aldk. Yeni bir aamaya geçilmesi ve durumun iyiletirilmesi için memnuniyetle kendileriyle bir takm görümeler gerçekletirdik.

Ankarada gerçekletirdikleri görümelerin çok olumlu bir havada geçtiini ve sonucunun da iyi olaca kanaatinde olduunu kaydeden Yekgirtu Genel Sekreteri, likilerin yeniden düzelecei konusunda çok iyimserim. Ancak baz sorunlarn çözülmesinin IKBYnin kapasitesini atn, çözecek gücünün olmadn görüyoruz. Buna ramen ilikilerin tekrardan düzelecei umudu var. Bu görüyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git