Türkiye-Suriye sınırının sıfır noktasında ağlatan buluşma

Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısında yaralanan ve yanında kimsesi olmadan Türkiye'ye getirilen 2,5 yaşındaki Reda Ali, Türk Kızılayının girişimiyle Suriye'deki ailesine kavuştu.

Haberler 30.10.2017 - 08:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reda ve aylarca olunun izini süren babas Ali Muhammed, 6 aylk hasretlerini snrn sfr noktasnda birbirlerine gözyalar içerisinde sarlarak dindirdi.

Esed rejiminin dlibde nisan aynda gerçekletirdii, yüzlerce insann ölümüne sebep olan kimyasal silah saldrs, Suriyeli Reda Alinin de hayatnn darmadan olmasna sebep oldu.

dlibdeki saldrlarda annesini kaybeden ve kendisi de yaralanan 2,5 yandaki Reda Ali, Türkiyeden gönderilen ambulasla Hataydaki Reyhanl Devlet Hastanesine getirildi. Burada ilk müdahalesi yaplan Reda, ardndan ehitkamil Devlet Hastanesinde tedavi altna alnd.

Tüm bu süreçlerde yannda kimsesi bulunmayan Reda, doktorlarn youn çabasyla yaklak bir ay süren tedavi sürecinin ardndan salna kavutu. Reda, mays aynda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl Gaziantep l Müdürlüü bünyesindeki çocuk Evleri Sitesinde geçici koruma altna alnd. Yetkililer, bir yandan da Redann Suriyede bir ailesi olup olmadn aratrmaya balad.

- Babas bulundu

Redann ailesini bulmak üzere bir taraftan Türk Kzlaynn Uluslararas Kzlhaç Komitesi (ICRC) ile yürüttüü giriimler dier yandan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl yetkililerinin aratrmalar, olumlu sonuç verdi.

Türk Kzlaynn uzman personelinden Yasmina Peker, dlibdeki saldrlarda yaklak bin 500 kiinin, bulunduklar yerden baka bölgelere kaçtna, bu srada çok sayda kiinin yaralandna veya yaamn yitirdiine dikkat çekti.

Peker, Redann annesi bu saldrlarda ne yazk ki vefat etti. Babas o esnada dier çocuklaryla olduu için Reda ambulansla tek bana, pek çok baka çocuk ve yetikinle beraber Türkiyeye geçi yapt. Gaziantepte tedavi altna alnan Reda, sonrasnda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca koruma altna alnd. Bu esnada hem Uluslararas Kzlhaç Komitesiyle hem de baka yerel ve uluslararas sivil toplum örgütleri ile iletiim halindeydik. bilgisini paylat.

Peker, Redann babasna ulalmas sonucunda, ICRC ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlyla babasnn durumuna, gidecei yerin güvenli olup olmadna ilikin detayl bir aratrma yapldn ve incelemelerin olumlu sonuçlandn kaydetti. Redann ailesi tarafndan özlemle beklenen bir çocuk olduunu vurgulayan Peker, Elbette Reda yaanan tek vaka deil. Biz bugün Reday ailesiyle birletiriyoruz ama amacmz göç yolunda yaanan bütün kayplar bulmak ve aile birlemelerinin her birine destek olmak. dedi.

Türk Kzlay olarak aile balarnnn yeniden tesisi kapsamnda çalmalar yürüttüklerini belirten Peker, özellikle çok sayda kaybn yaand dlibdeki saldrda yaknlarn bulamayanlarn kendilerine bavurmas çarsnda bulundu.

- Hasret diniyor

Küçük yata savan en ac haline ahit olan, saldrlarda annesiz kalan Reda Ali, bana gelenlerden habersiz, önceki gün babasna kavumak üzere Gaziantepten Hataydaki Yaylada Snr Kapsna doru yola çkt.

Türk Kzlay ekipleri ve sosyal çalmaclar eliinde süren bu seyahatinde en sevdii ekerlemelerden yiyen hatta sklnca ksa bir süre parkta oynama mutluluunu da yaayan Reda Ali, 6 aylk bekleyiin sonunda babasna kavumak üzere Yayladana ulat.

- Sfr noktasnda gözyalar sel oldu

Türk yetkililer kendisiyle temasa geçinceye kadar olunun yaayp yaamadndan dahi emin olamayan baba Ali Muhammed, önceki gün ICRC görevlileri ile Yaylada Snr Kapsna büyük bir heyecanla geldi. Yaklak 6 aydr ayr olan baba-oul için artk aralarndaki tek mesafe iki ülkenin snrlarn belirleyen demir kaplard.

Yetkililer Reday getiririrken gözyalarna boulan baba, kapnn açlmasyla oluna Babam, nerelerdeydin sen? Nasl bekledik seni bir bilsen... diyerek koup sarld. Acy ve sevinci bir arada yaayan baba, minik oluna 4 kardeinin de kendisini beklediini ama artk annesinin olmadn anlatt.

Baba Ali Muhammed, olunu bulan, tedavi eden ve kendisine yeniden kavuturan tüm yetkililere teekkür ederek, Allah sizden raz olsun. Kavuturdunuz bizi. Ne diyeceimi bilemiyorum. Olumdan 6 aydr haber alamyordum, tükenmitim. dedi. Muhammed, kendilerine yardm edenlere duac olacan söyledi.

Babasnn kollarnda Türkiye snrndan geçen Reday Suriye tarafnda kardeleri karlad.

Ana Sayfaya Git