Türkiye ve İran, Suriye’de 'kısmi ateşkes’ molası

Suriye'de silahlı muhalif gruplar ve hükümete bağlı birlikler, üç bölgede 48 saat kısmi ateşkes molası verdi.

Haberler 13.08.2015 - 09:25 Son Güncelleme : 13.08.2015 - 09:25

Anlaşma, El Kaide terör örgütünün Suriye kolu El Nusra Cephesine yakın muhalif gruplar ve Şam rejimi adına bölgede çatışan Lübnan Hizbullahı arasında sağlandı. Muhalifler adına müzakereleri, Nusra Cephesi ile birlikte Fetih Ordusu adlı oluşumda yer alan Ahrar el-Şamın yürüttüğü belirtildi.

TÜRKİYE VE İRAN DEVREYE GİRDİ

48 saatlik ateşkesi Türkiye ve İranın sağladığını bildirdi. Şam yönetimine yakın üç resmi yetkili Reutersa, bu ateşkesin, muhalifleri destekleyen Türkiye ile Şamı destekleyen İran arasındaki görüşmelerin sonucu olarak hayata geçtiğini söyledi. Bu durumun, bölge ülkelerinin Suriyedeki çatışmalarla ilgili yeni ortaya çıkan yaklaşımının işaretlerinden biri olduğu yorumu yapıldı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün Lübnan ziyaretini tamamladıktan sonra Şama geçti. Zarifin Türkiye ziyareti ise son dakikada iptal olmuştu.

Lübnanda Şam rejimini destekleyen Hizbullaha yakın televizyon kanalı Al Manarın aktardığına göre, ateşkes ilan edilen bölgeler Lübnan sınırı yakınlarındaki Zabadani, ile İdlib vilayetinde ordu kontrolündeki Fuaa ve Kefraya olarak belirlendi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, silahlı muhalif grupların Zabadaniden çekilmesi ve Fuaa ile Kefraya bölgesinde yardım ulaştırılması için kuşatmanın kaldırılmasına yönelik müzakerelerin de yapıldığını aktardı. Kuşatma altındaki bölgelerde gıda ve tıbbi malzeme yardımı sağlanması amacıyla bölgede daha önce de zaman zaman kısmi ateşkes ilan edilmişti.

TÜRKİYEYE ÖVGÜLER

ABD önderliğindeki koalisyonun Suriyede hedef aldığı gruplar arasında yer alan Ahrar el-Şam, Türkiyenin Suriyenin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması yönündeki planına destek çıktı. Örgüt, güvenli bölgenin, Suriye halkının çıkarına olduğunu, sivillerin korunması ve sığınmacıların geri dönüşü için hayati olduğunu belirtti.

Açıklamada, Türkiyeden devrimin en önemli müttefiki olarak bahsedilirken Türkiye ile bizim aramızdaki stratejik ilişki, zorluklara göğüs germek ve Suriyenin geleceğini biçimlendirmek için gereklidir denildi.

Kaynak: Akşam

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır