Türkiye veto etti!

Astana'da Rus ve İranlı yetkililerle Soçi toplantısı hazırlıklarını ele alan Türk yetkililer, terör örgütü PYD/PKK konusundaki kırmızı çizgiyi yineledi.

Haberler 23.12.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, Kazakistann bakenti Astanada düzenlenen Suriye konulu 8. toplantda, PYD/PKKnn ya da uzantlarnn Soçide düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresine katlmn kabul etmeyeceini bildirdi.

Astana 8 toplantsnn ikinci ve son gününde, Türkiye, Rusya ve ran heyetleri Kongreye katlacak Suriyeli taraflarn listesi üzerinde müzakerelerini sürdürüyor.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Rusyann Soçi kentinde 22 Kasmda Rus ve ranl mevkidalaryla katld zirvenin deklarasyonunda Ulusal Diyalog Kongresinin katlmclarnn ortak kararla belirlenecei kayda alnmt.

Rus ve ran heyetleriyle Soçide yaplacak Kongrenin katlmclarn istiare eden Türkiye yetkililerin, PYD/PKKnn kongreye davet edilmesine kar çkt örenildi.

Türk heyeti daha önce Cumhurbakan Erdoan ve Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun vurgulad çerçevede, terör örgütünün uzantlarnn dahi kongreye katlmasnn kabul edilmeyeceini yineledi.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye garantör ülkelerle, Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) terörist faaliyetlerle ilikisi olmadndan hareketle Soçiye davet edilebilecei görüünü paylat. Türkiye, Astana toplants öncesinde de Rusya ve rana bu yönde bildirimde bulundu.

- Tutuklularn serbest braklmas için çalma grubu

Bu arada askeri muhalefet kaynaklar, Bear Esed rejiminin tutuklular serbest brakma konusunda önceki toplantda taknd uzlamaz tavr sürdürdüünü bildirdi.

Garantör ülkeler, tutuklularn serbest braklmas konusunda bir çalma grubu oluturulmas konusunda ise uzlat. Ayrca, tarihi alanlardaki maynlarn temizlenmesine ilikin bir belgenin imzalanmas bekleniyor. Astanadaki kararlarn duyurulaca ana toplantnn TS 13.00 sularnda yaplmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git