Türkiye'den ABD'ye sert tepki

Türkiye, kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığının 5 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamanın gerçeklerden kopuk olduğunu bildirdi.

Haberler 07.05.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada, Türkiyenin kendi kta sahanlnda gerçekletirmekte olduu sondaj faaliyetine ilikin olarak ABD Dileri Bakanlnn 5 Mays 2019 tarihinde yapt açklama gerçeklerden kopuktur. ifadesi yer ald.

Türkiyenin Dou Akdenizde kta sahanlna ilikin tutumunu 2004ten bu yana açk ekilde ortaya koyduu vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

ANKARA TEPKL

Güney Kbrs Rum yönetiminin bölge ülkeleri ile bu tarihten itibaren yapt MEB (Münhasr Ekonomik Bölge) snrlandrma anlamalarnn hem bizim hem de Kbrs Türkleri için geçerli olmad, bunlarn bir tanesinin de ülkemizin Dou Akdenizdeki kta sahanl haklarn ihlal ettii zamannda ilgili ülkelerin ve uluslararas toplumun dikkatine getirilmiti. Ayn ekilde Türkiye, bölgedeki kta sahanln da uluslararas topluma duyurmu ve Birlemi Milletler nezdinde de kayda geçirmitir. Bölgede, tüm ilgili kydalar arasnda uluslararas hukuk kurallar uyarnca hakkaniyete dayal snrlandrma anlamalar henüz tamamlanmamtr. Hal böyle iken, üçüncü taraflarn kendilerini adeta uluslararas mahkeme yerine koyarak deniz snrlarnn nereden geçeceini tayin etmeye çalmalar kabul edilemez. Bu anlamda, ABDnin Rumlarn hak iddia ettiini söyledii bir alana yönelik geçerli snrlandrma anlamas varm gibi Türkiyeye çarda bulunmas, ne yapc ne de uluslararas hukuka uygun bir yaklamdr.

Türkiyenin sondaj ve sismik gemilerinin, kendi kta sahanlnda, Türk hükümetinin 2009 ve 2012 yllarnda Türkiye Petrollerine verdii ruhsat sahalarnda arama ve sondaj faaliyetlerinin kararllkla devam edecei belirtilen açklamada, Ayn ekilde Rum taraf Adann eit orta Kbrs Türklerini, hidrokarbon kaynaklar konusunda karar alma mekanizmalarna dahil etmedikçe veya tek tarafl hidrokarbon faaliyetlerini sona erdirmedikçe, Türkiye Kbrs Türklerinin de kta sahanl haklarn korumay sürdürecektir. ifadesi yer ald.

Ana Sayfaya Git