Türkiye'nin Bağdat'taki "sıra dışı" büyükelçisi

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, dünyanın en tehlikeli başkentleri arasında gösterilen görev yerinde sadece diplomatik çalışmalarıyla değil, halkla kurduğu yakın ilişkiyle de dikkati çekiyor.

Haberler 11.12.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükelçi Yldz, iddetin susmad Badatta Irakllarn pek de alk olmad halk diplomasisi yürütüyor. Diplomatik misyon faaliyetlerinin dnda zamannn büyük bölümünü Badat sokaklarnda, farkl kesim ve katmanlardan Irakllarla iletiim kurarak geçiriyor.

çar pazar, kahveleri, tarihi yerleri ziyaret ederek insanlarla sohbet eden Yldz, Badatn youn trafiine takld anlarda bile birkaç dakikalk da olsa aracndan inerek çevredekilerin halini hatrn soruyor.

Türkiyenin bu ülke ve insanna verdii önem ve destei anlatan, halkla Arapça baz sözcüklerle de diyalog kurmaktan kaçnmayan Yldz, samimiyetini kar tarafa annda yanstyor.

Büyükelçi Yldzn siyasetin souk yüzünü kran bu sra d aktivizmi, iddetin yorgun brakt Irakllara da umut veriyor.

- Badatllar ona sevimli ve mütevaz diyor

Irakllarn yerel azda sevimli anlamna gelen habbab ve mütevaz diye nitelendirdii Fatih Yldz, Bir Türkün ve Türk diplomatn Badatta kendisini yabanc hissetmesine imkn yok. Irakn her yerinde bulunan Türkler insanlarla çabuk kaynaabiliyor ve iletiim kurabiliyorlar. Benimki de bunun yansmasdr. diyor.

Yldz, halkla yakn iliki kurarak yaanan bunca sava ve acnn Badat ve Irakllar esir almadn göstermeye çaltna iaret ederken, Badatllar, güler yüzlüler, hayat seviyor ve çok samimiler. diye ekliyor.

Badat kar kar gezmeye çalan, bundan da büyük mutluluk duyan Yldzn sosyal medyada da ciddi bir Irakl takipçi kitlesi var. Büyükelçi Yldz, Badatta hiçbir devlet yetkilisinin gitmedii yerleri bu kitle için yeniden kefediyor ve kentteki eski sosyal yaama dair kalntlara dokunarak yeniden hayat vermeye çalyor.

- Türkiyeye büyük sevgi ve teveccüh var

Badattaki her ann scak iletiime ayrmaya çalan, Abdulkadir Geylanide namaz klp, mam Azamda dua eden, Kazimiyedeki Muharrem ay etkinliklerine katlan Büyükelçi Yldz, Iraktaki yabanc büyükelçilerden birinin, Fotoraflarda o her yeri gezen insan hakikaten siz misiniz, yoksa foto montaj m? esprisiyle karlatn söylüyor.

Irak Babakan Haydar el-badinin de youn temposuna ilikin, Sizi takdir ediyorum ve kendinize dikkat edin. deerlendirmesinde bulunduunu belirten Yldz, bu durumu öyle açklyor:

Bu, en bata Türkiye ve Türk insanna dair bir mesajdr. Ayn zamanda kendimizi Badatl olarak görüyoruz. Burada bize bu deerli miras brakan ecdadmzn ekmeini yiyoruz. Irakllardan olumlu tepkiler alyoruz. Büyük teveccüh gösteriyorlar. Türkiyeye büyük bir sevgi ve teveccüh var. Türkiye, buradan dönüp baklan bir ülke. Bu da bize meslek hayatmzda evk ve nee veriyor.

Terör örgütü DEA saldrlar nedeniyle yerlerinden edilerek Badatta snanlar da unutmayan Yldz, Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl (TKA) ve Türk Kzlaynn yardmlarn kendi elleriyle onlara ulatryor.

Yldz, Badatn dna çkarak ülkenin güneyindeki kentlerde de Türkiyenin insani yardmlarna öncülük ediyor.

Büyükelçi Yldzn, bu dinamizmin bir sosyal mühendislik çalmas olup olmadn merak edenlere cevab ise öyle:

Bunun için ayr bir çalma ekibimiz kesinlikle yok. Bu, Badatta Türk olmann dengesidir. Badatllar da brakldklarnda sosyal yaam yakalayabiliyor. Onlarla ön yarglarla iletiim kurmuyoruz, kendimiz oluyoruz ve ortak ba kredimizi deerlendiriyoruz.

- En büyük destekçisi ei Nesrin Hanm

Türkiyenin Badat Büyükelçilii, buradaki birçok ülke temsilciliinin yer ald korunakl Yeil Bölgenin dnda Veziriyye bölgesinde bulunuyor.

Halkla iç içe olmak için bunu da bir frsat bilen Büyükelçi Yldz, Veziriyyenin ta frn ekmekçisi, manav ve kasabn eiyle birlikte gezerek, alveriini de buradan yapyor.

Ei Nesrin Yldz, Büyükelçi Yldzn zor görevinde en büyük destekçisi. Üniversitede tantklarn belirten Nesrin Hanm, Ayn bölümden mezun olmamza ramen, ona olan sevgimden dolay meslek hayatma hiç balamadan yannda olmay tercih ettim. dedii eini, çok çalkan ve hep güler yüzlü olarak tanmlyor.

Büyükelçinin Badattaki birçok programnda yannda olan Nesrin Yldz, Irakllar da çok scak ve samimi bulduunu söylüyor. Yldz, Badat adeta açk hapishaneye dönütüren güvenlik gerekçeli beton bariyerler hakknda ise unlar anlatyor:

Halkn kendi refah düzeyini hiçbir beton duvar olmadan yaayamamas açsndan üzüntü verici. Bizim için de konvoya üst düzey güvenlik önlemleri alnyor. Ama ben ve eim çok güler yüzlü ve neeli insanlarnz. Araçta giderken ortam enlendiriyoruz. Bulunduumuz yeri mutlu ortama çevirebiliyoruz. Bazen güvenlik sebebiyle uzunca bekletiliyoruz, ama bundan da hiç sklmyoruz. Huzursuz ve umutsuz da deiliz. nallah Irak daha iyi bir yere gelir.

- Büyükelçilikte güvenlikten onlar sorumlu: 30 aslan özel harektç

Büyükelçi Fatih Yldz, Irak devleti tarafndan güvenlik için tahsis edilen polislerle de güzel bir iletiim ve arkadalk ba gelitirmi. Yldz, Irak Polis Bayramnda buradaki polislere karanfil datarak bayramlarn kutlayan Badatn ilk yabanc misyon temsilcisi olmutu.

Türk güvenlik ekibinin yeri ise ayr. Büyükelçilikte 30 özel harektç güvenlik görevlisi bulunuyor. Büyükelçi Yldz, kendisinin programlarna da elik ederek koruma görevi yapan özel harektçlarn emeini unutmayarak, Bizi burada koruyan 30 aslanmz var. ifadesini kullanyor.

Büyükelçilikte görevli özel harektçlar da Yldzn youn temposundan ikyetçi deil. sminin açklanmasn istemeyen güvenlik müdürü, Büyükelçinin halktan biri olmas ve bize yakn olmas bizdeki sorumluluk bilincini çok daha üst seviyelere getiriyor. Onu koruma görevinden de büyük keyif alyoruz. diyor.

Bir baka koruma görevlisi ise Badattaki görevine ilikin unlar söylüyor:

Büyükelçi Yldzla çalmak bizim için güzel deneyim oldu. Birbirimize bir ömür unutamayacamz güzel duygularla balandk. Bu, bize çok sevdiimiz görevimizde daha da evk veriyor.

Ana Sayfaya Git