Türkiye'nin hedefleri!

TSK'nin Fırat'ın doğusuna olası harekatı, YPG/PKK'nın Türkiye'nin sınır illeriyle temasını kesecek, elindeki silahların türü ve menzili nedeniyle potansiyel tehdidini ortadan kaldıracak.

Haberler 08.10.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Frat Nehrinin dousuna yapaca muhtemel harekat, snr illerine yönelen dorudan ve potansiyel tehdidi ortadan kaldrrken, Suriyelilerin evlerine dönüü için de imkan salayacak. Harekat, Suriyenin toprak bütünlüünün yeniden salanmas için de frsat oluturacak.

YPG/PKK, ABDnin DEA ile mücadele bahanesiyle verdii destekle Ocak-Haziran 2015 döneminde Frat Nehrinin dousunda yayld. Örgüt, ilk olarak DEA, anlurfann Suruç ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Aynularabdan (Kobani), ksa süre sonra da Akçakale ilçesinin karsnda düen Tel Abyaddan çkard.

Buralar igal eden örgüt, böylece Fratn dousundaki iki önemli ilçeyi ele geçirmi oldu. Türkiye snrnn 480 kilometresine tekabül eden igal alannda Suluk, Rasülayn, Drbasiye, Amude, Kaml ve Malikiyye gibi büyük yerleimler de yer alyor.

- Türkiyenin snr güvenlii

Yaklak 5 yldr, Türkiye-Suriye snr hattndaki yerleimleri ara ara hedef alan örgüt, bu bölgede elinde bulundurduu silahlarla da Türkiyenin snr güvenlii için potansiyel tehdit arz ediyor.

ABDnin Orta Doudaki en büyük silah depolar olarak bilinen çelebi ve Harab Ik, Türkiye snrna yaklak 40 kilometre mesafede bulunuyor. Onlar gibi 13 depoda, ABDnin Nisan 2016dan bu yana YPG/PKKya havadan ve karadan gönderdii uzun menzilli silahlar depolanyor.

Bunlar arasnda Türkiye topraklarn hedef alabilecek nitelikte 57 ve 90 milimetrelik toplar, tanksavar füzeleri, 120 ve 82 milimetrelik NATO tipi ABD yapm havanlar, modernize edilmi kalanikof tüfekler, SP9 roketatarlar, tanksavar özellikleri olan ve menzili uzatlm roketatarlar, Katyua bataryalar, 12 milimetrelik gradlar, kara maynlar, EYP yapmnda kullanlacak patlayclar mevcut.

Bu nedenle Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) bölgeye yapaca operasyon, Türkiyenin snr güvenlii için kilit önem tayor. YPG/PKKnn ülke topraklarna erimesi ve yan banda silahl faaliyetler yürütmesinin engellenmesi amaçlanyor.

- Mültecilerin geri dönüü

Operasyonun bir dier hedefi de yaklak 9 yldr süren iç savata mülteci konumuna düen ve ülke içinde yerinden edilen milyonlarca Suriyeli için güvenli bir bölge oluturmak.

Güvenli bölge ihtiyac, ilk olarak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan Mays 2013teki ABD ziyaretinde dile getirmiti. Erdoan, dönemin ABD Bakan Barack Obama Suriyede uçua yasak bölge ilan edilmesi, siviller için güvenli bölge oluturulmas ve koalisyon güçleriyle ortak kara operasyonu yaplmasndan oluan üç aamal plan sunmutu. Türk yetkililer, daha sonra Suriye ile ilgili her aktörle görümesinde konuyu dile getirdi.

Türkiyenin gündeme getirdii güvenli bölge, Suriyedeki çatmalardan kaçan sivil nüfusun can güvenliinin saland barnma alan oluturulmasn öngörüyor. Türkiye bölgeyi, tüm Suriyeden göç eden sivillerin toplanabilecei ya da Türkiyeye geçmi Suriyelilerin arzu etmeleri halinde yerleebilecei bir bölge olarak tasarlyor.

Zira Suriyede iç savan durmas halinde dahi Suriye halknn, barnma, i ve sosyal hizmetlerden mahrum kalmasndan ötürü bata Avrupa ülkeleri olmak üzere d göçe devam etmesine kesin gözüyle baklyor. Bu durum en fazla, Avrupa ülkelerini endielendiriyor.

Erdoan, 24 Eylülde Birlemi Milletler Genel Kurulundaki sunumunda, güvenli bölgenin detaylarn paylamt. Buna göre, 480 kilometrelik hatta yaylan güvenli bölge, ilk etapta 1 ila 2 milyon Suriyelinin yerleebilecei bir alana karlk geliyor.

30 kilometre derinlikteki alann snrn, Suriyenin dousunu batsna balayan M4 kara yolu oluturuyor. YPG/PKK, halihazrda söz konusu kara yolunu, lojistik ve ticari faaliyetleri için kullanyor.

Cumhurbakan Erdoan, bölgenin derinliinin Rakka-Deyrizor hattna indirildii takdirde ise Türkiye, Avrupa ve dünyann dier bölgelerinden dönecek Suriyeli saysnn 3 milyona kadar çkabileceini ifade ediyor.

- Suriyenin toprak bütünlüü

Halihazrda YPG/PKK, Suriyenin kuzeydousunu tümüyle igal ediyor. Örgütün elindeki alan, ülke topraklarnn üçte birine karlk geliyor.

Örgüt, bu bölgede siyasi faaliyetlerini tekelinde tutuyor, etnik kökeni fark etmeksizin tüm muhalif sesleri bastryor.

Suriyenin en büyük tarm arazileri, enerji ve su kaynaklar da YPG/PKK igalindeki alanda yer alyor.

Terör örgütü, bu unsular, bölgede yaayan çou Arap yerel nüfusu kontrol edebilmek için zaman zaman silah olarak kullanyor.

TSKnin bölgeye yapaca operasyon, Suriyenin birlii ve toprak bütünlüü için de büyük anlam tayor.

Türkiye yllardr Astana süreci dahilindeki garantörler toplantlar ve Rusya-ran-Türkiye üçlü zirvelerinin sonuç bildirilerinde Suriyenin toprak bütünlüünün salamlatrlmasna verdii önemi vurguluyor.

Ana Sayfaya Git