Türkiye'ye hak verdi, Yunanistan'ı eleştirdi: 'Utanç verici'

Yunanistan sınırındaki mülteci krizi, güvenlik güçlerinin mültecilere şiddet kullandığı haber ve görüntüleri Almanya'da Merkel hükumetini zora soktu. Almanya Çocukları Koruma Birliği hükumetin tavrını eleştirdi. Hükumet sözcüsü Seibert, Türkiye'nin Avrupa'dan haklı yardım beklentileri olduğunu vurguladı. Birliğin Başkanı Hilgers ise "Yunanistan mülteci kamplarındaki durum AB için utanç verici." ifadelerini kullandı.

Haberler 07.03.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yunanistan snrndan yansyan görüntüler ve mültecilerin zor kullanlarak snrdan geri çevrilmesi Merkel hükumetine yönelik eletirilerin giderek artryor. Berlinde hükumetin basn toplantsnda gazeteciler, Yunanistan snrnda Avrupann Yunanistan snrnda Avrupa nsan Haklar Sözlemesi ve Cenevre Mülteci Sözlemesinin ihlal ettii yönünde hükumet sözcülerini soru yamuruna tuttu.

Babakan Merkelin sözcüsü Steffen Seibert, pazartesi günü Berlinde Babakan Merkelle Yunanistan Babakan arasndaki görümede mülteci krizinin önemli yer tutacan söyledi.

Babakan Merkelin Türkiyenin mültecilerin çkmaz bir yola sevkettiini eletirdiini belirten Seibert, Ama ayn zamanda Babakan una da dikkat çekti; Türkiye hlen devam etmekte olan Suriye iç sava nedeniyle ve barndrd 3.5 milyon mülteciyle ar bir yük tayor. Bunun sonucu Avrupadan da hakl beklentileri var. Türkiye bu ar yük nedeniyle Avrupadan destek bekliyor dedi.

Seibert, Türkiye-AB mülteci mutabakatnn yeniden canlandrlmas gerektiini söyledi ve Türkiye AB mülteci mutabakat süreli deil, iki taraf da Suriye krizi nedeniyle devaml bir göç politikas ibirliinde mutabakat salad. Bu nedenle Türkiyenin mülteciler konusunda endieleri ve sorunlar bu sözleme çerçevesinde ele alnmal dedi.

ALMANYA POLS GÖNDERYOR

Bir gazeteci Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 3üncü maddesi ve Cenevre Mülteci sözlemesi snma talebinde bulunanlarn geri çevrilmesini yasaklyor. Bu yasaa Avrupa güvenlik güçlerinin Yunanistan snrnda uymamasna ve AB snma hakknn ihlal edilmesine federal hükumet ne diyor, sorusunu yöneltti.

Hükumet sözcüsü Seibert, Avrupa sözlemelerini koruma görevinin Avrupa Komisyonuna ait olduunu belirterek, topu Avrupa Komisyonuna att.

çileri Bakanl sözcüsü Alter, Yunan hükumetinin Frontex üzerinden Almanyadan ek polis gücü talebinde bulunduunu, 11 Alman güvelik görevlisinin daha orada görev yapacan kaydetti. Sözcü, 60 Alman polisinin halihazrda Yunanistanda görev yaptn söyledi.

Bir gazeteci mülteci krizinin yaand Yunanistan snrna gittiini, orada mültecilerin kim olduu bilinmeyen kiiler tarafndan plakasz araçlara doldurulup götürüldüklerini, orada ayn zamanda bir Alman resmi aracnn da bulunduunu anlatt ve Alman hükumetinin bu araçlar hakknda ne bilgisi olduunu sordu.

çileri Bakanl sözcüsü Alter, bu konuda kendi ellerinde çelikili medya haberleri dnda bir bilgi olmadn söyledi.

UTANç VERC

Almanya çocuklar Koruma Birlii, snrda ve Yunanistan kamplarndaki durumu eletirdi. Birlik Bakan Heinz Hilgers, Merkel hükumetini mülteci çocuklar bir an evvel almaya çard ve Yunanistan mülteci kamplarndaki durum AB için utanç verici dedi.

Ana Sayfaya Git