Turmp'a rest!

"ABD'liler için bu konunun bomba habere dönüşmesi çok önemliydi. Bu şekilde iç politikada da şartlar kendileri için değişmiş olacaktı. Bizim için onların hedefi değil milli çıkarlarımız önemlidir"

Haberler 03.10.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Birlemi Milletler (BM) 74. Genel Kurul toplantlar srasnda, ABD Bakan Donald Trump ile görümeyi reddettiini dorulad.

Bakent Tahrandaki Bakanlar Kurulu toplantsnn ardndan konuan Ruhani, ABD ile müzakerelere ilikin açklamalarda bulundu.

Fransa yönetiminin önce rana daha sonra ABDlilere önerdii plann ilkesel bir temele dayandn aktaran Ruhani, uluslararas medyada yer alan Trump ile telefon görümesini reddettii yönündeki haberlerin doru olduunu söyledi.

Bazlarnn New Yorktaki gelimelerden bir sonuca varmak üzere olduklar yönünde bir düünceye sahip olabileceini ancak çözümden uzak olduklarn savunan Ruhani, çok önemli bir konu bütün yönleri ve sonuçlar dikkate alnmadan birkaç saat içinde ve ksa bir sürede çözülemez. Bu konuyu kötüye kullanmak isteyebilecekleri gerçeini de gözard edemeyiz. deerlendirmesinde bulundu.

Trump ile telefon görümesi için ABDliler için bu konunun bomba habere dönümesi çok önemliydi. Bu ekilde iç politikada da artlar kendileri için deimi olacakt. Bizim için onlarn hedefi deil milli çkarlarmz önemlidir. ifadelerini kulland.

ran Cumhurbakan Ruhani, Fransann müzakere için önerdii plann kabul edilebilir olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

Fransann planna göre, ran nükleer silah peinde olmayacak, bölgenin barna ve su yollarnn güvenliine yardmc olacak ve biz bunu yapyoruz. Bunun dnda ABD tüm yaptrmlar kaldracak, petrol satlacak ve paras da bize ulatrlacak.

New Yorkta 5+1 toplants için srar edildiini ve artlarn olumas durumunda buna itiraz etmediklerini kaydeden Ruhani, 4+1 toplantsnn 5+1e dönümesinin mümkün olduunu ancak bunun için ABDnin nükleer anlamaya dönmesi gerektiini dile getirdi.

Ruhani, Tüm yollar kapanm deil. AB ülkeleri ve dierleri bunun için çaba gösteriyor. rann hukukuna sayg gösterildii takdirde yollar açktr. diye konutu.

- Telefon görümesinin reddedildii iddia edilmiti

New York Timesta dün yer alan haberde, Trump ile Ruhani arasnda Fransann araclyla son anda gündeme gelen olas bir telefon diplomasisinin, Ruhaninin reddetmesiyle sonuçsuz kald belirtilmiti.

Haberde, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun, Ruhaninin kald BMnin karsndaki Millennium Hilton New York One Hoteli ziyaret ederek Trump ile telefon görümesi teklifini ran heyetine ilettii aktarlmt.

Macronun görüme teklifinin, yardmclar araclyla Ruhaniye ulatrld aktarlan haberde, ayrca güvenli bir odann da hzlca Ruhani-Trump telefon görümesi için ayarland kaydedilmiti.

Ana Sayfaya Git