Turmp'un azil soruşturması

ABD Temsilciler Meclisinde, Başkan Donald Trump'a yönelik başlatılan azil soruşturmasına ilişkin prosedürler, perşembe günü ilk kez oylanacak.

Haberler 30.10.2019 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Temsilciler Meclisinde, Bakan Donald Trumpa yönelik balatlan azil soruturmasna yönelik ilk oylama, soruturmann prosedürleri konusunda perembe günü yaplacak.

ABDde Trumpa yönelik yürütülen azil soruturmasna ilikin ilk oylamann perembe günü yaplacan duyuruldu.

Demokratlarn arlkta olduu Temsilciler Meclisi Bakan Nancy Pelosi, konuya ilikin kaleme ald mektubunda, bu tür bir oylamann zorunlu olmadn ancak Trump yönetiminin, soruturma sürecinde herhangi bir belgeyi geri çekmesini, ahitlerin ifade vermesini engellemesini ya da gönderilen ifade çarlarn reddetmesini engellemek adna böyle bir oylama yapacaklarn vurgulad.

Pelosi, mektubunda, Bu hafta, u anda belge talepleri, kaytlar ve ifade için çarlar ve dier admlarn, komitelerimiz tarafndan yürütülen azil soruturmasnn bir parças olduunu teyit etmek için bir karar tasars sunacaz. ifadesini kulland.

- Beyaz Saraydan tepki

Öte yandan Beyaz Saraydan konuya ilikin yaplan açklamada, tasarnn tam metni görülene kadar net bir yorumda bulunulmayaca belirtilerek, u ifadelere yer verildi:

Pelosi nihayet, ABDde geri kalan herkesin bildii bir gerçei kabul ediyor. Demokratlar, yetkileri olmayan bir azil sürecini yürütüyorlard. Bakan Trumpa yasal haklarn vermiyorlard. Ayrca srl, gizli ve kapal kaplar ardnda alnan ifadeler de tamamen ve geri döndürülemez bir ekilde gayrimeruydu.

- Trumpa azil soruturmas

Trumpn, temmuzda yapt telefon görümesinde, Ukrayna liderinden Biden ve ailesini soruturmas durumunda ABDnin ülkesine yardm edeceini söyledii iddia edilmi, ABD Kongresindeki Demokratlar da bu iddia üzerine azil soruturmas balatmt. Trump ise Zelenskiy ile yapt görümenin tamamen usullere uygun olduunu savunmutu ancak ABD Bakan Trump, telefon görümesinden önce Ukraynaya 400 milyon dolarlk asker ve mali yardmn askya alndn bildirmiti.

Beyaz Saray, görümenin dökümünü yaymlam ve yardmlarla görüme arasnda iliki olmadn savunmutu.

Ana Sayfaya Git