Üçlü ittifakta Suriye çatlağı: 10 gün sürdü

On gün önce Ankara'da biraraya gelen üç lider Suriye konusunda görüş birliğine varmıştı. Türkiye'nin ABD'nin saldırısını desteklemesi ittifakta çatlağa neden oldu.

Haberler 15.04.2018 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye krizinin sona erdirilmesi için yürütülen Astana bar sürecinin üç garantör ülkesinin liderleri olan Erdoan, Putin ve Ruhani, Ankarada geçtiimiz hafta bir araya gelmiti. Üç ülke arasnda ilikilerin hiç olmad kadar iyi devam ettii bir süreçte Amerikann müteffikleriyle Suriyede birden fazla noktaya düzenlendii saldr 3lü itifakta çatlak yaanmasna neden oldu.

Suriyenin Dou Guta bölgesinde yer alan Duma ehrine iki hafta gerçekletirdii saldrda kimyasal gaz kullanld iddias dünyadan tepki görmü, Amerika ve batl ülkeler iddialarn kantlanmas durumunda bunun cezasz kalmayacana ilikin açklamalarda bulunmutu.

Trumpn son bir haftadr daha önceki Suriyeden yakn zamanda çekileceiz açklamalarnn tersine Suriyeye askeri operasyonun da masada olduunu açklamas hem artm hem de operasyonun zamanlamasna ilikin belirsizlik kafa kartrmt. Rusyann saldrmas durumunda ABDnin füzelerini düürüz açklamasna Hazr ol Rusya füzeler geliyor cevabn veren Bakan Trump, Suriyeye müdahele edileceini ancak bunun zamann belli olmadn açklamt. Tüm dünyann dikkat kesildii olas operasyon haberi bu sabah geldi. ABD ordusu öncülüündeki müttefik güçleri bu sabah Suriyede 3 farkl noktay bombalad. Saldrn yanklar sürerken yaptklar açklamalar ile hangi ülkenin hangi safta yer ald da netleiyor.

ÜçLÜ TTFAKTA BEKLENMEDK GÖRÜ AYRILII

Almanya, Kanada ve Türkiye, ABDnin Suriye operasyonunu desteklerke, ran ve Rusya saldry iddetle knad ve Saldrnn sonuçsuz kalmayacan belirtti. ABD, ngiltere ve Fransann Suriyeye yönelik hava saldrs, yakn bir süre önce Ankarada liderler düzeyinde bir araya gelen Rusya, ran ve Türkiye arasnda görü ayrl m var yorumlarna neden oldu.

Türkiyenin ev sahipliinde yaplan Türkiye-Rusya-ran liderleri Suriye zirvesi sonrasnda düzenlenen ortak basn toplantsnda üç ülkenin Suriye konusundaki çabalar tahrip etmek amacyla batl ülkelerin sabotajlarna kar ortak tutum alacaklar vurgulanrken Hiçbir ülke Suriyenin gelecei için karar verme hakkna sahip deildir mesaj verilmiti.

TÜRKYE, RUSYA VE RANDAN FARKLI TEPKLER

Ancak ABD Bakan Donald Trumpn sabaha kar Suriyeye yönelik hava saldrs balatldn açklamasnn ardndan üç ülkeden farkl tepkiler geldi. Rusya ve ran, ABD, ngiltere ve Fransa tarafndan balatlan operasyona tepki gösterirken, 4,5 saat sonra hava saldrs hakknda ilk açklamay yapan Türk Dileri Bakanl, saldry memnuniyetle karladk ifadesine yer verdi.

PUTN: YIKICI SONUçLARI OLUR

Rusyadan Suriyeye balatlan operasyona ilikin yaplan açklamada, ABDnin uluslararas kurallar ihlal ettii bildirilirken saldrnn ardndan Putinden de tepki geldi. Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, Suriyeye dönük hava saldrs için Yaanan yeni gerilim, tüm uluslararas ilikiler sistemi üzerinde ykc etkiye sahip uyarsnda bulundu.

RUHAN: ESADIN YANINDAYIZ

Rusyaya hava sahasn açacan belirten ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ile Esad arasnda bir telefon görümesi gerçekleti. rann Suriyedeki Esad rejimine desteini bildirmek için telefon görümesini gerçekletirdiini belirten Ruhani, Esad aradm, yannzdayz mesaj verdim dedi. ran Dileri Bakanl, ABD, ngiltere ve Fransann Suriyenin bakenti ama gerçekletirdikleri saldry sert bir dille eletirerek sonuçlar hakknda uyarmt.

HAMANEYDEN SERT AçIKLAMA

rann dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise yapt açklamada, saldrlar suç, ABD, ngiltere ve Fransann liderlerini de suçlu olarak nitelendirdi.

ESAD: BATI KONTROLÜNÜ KAYBETT

Suriyeden sabah saatlerinde gelen açklamada vahi saldr en güçlü ekilde knyoruz denilmiti. Saldrnn ardndan Suriye lideri Bear Esad ise Batnn çatmadaki kontrolü ve güvenilirliini kaybettii için füze saldrsn düzenlediini söyledi.

TÜRKYE DILER BAKANLII: MEMNUNYETLE KARILIYORUZ

ABDnin Suriyeye operasyonuna en dikkat çeken açklama ise Türkiyeden geldi. Operasyonun ardndan sabah saatlerinden Dileri Bakanl tarafndan yaplan açklmada operasyonun memnuniyet ile karland açklamas yapld.

Amerikann Suriyeye saldrsna memnuniyetle karlyoruz açklamas ile destek veren Türkiyeye Rusyadan tepki geldi. Rus senatör Konstantin Kosaçev iseTürkiyenin ABD, ngiltere ve Fransa tarafndan Suriyedeki askeri tesislere düzenlenen saldry desteklemesinin bir hata olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git