Ukrayna: Rusya bizi NATO üyeliğine itiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Rusya'nın 2014'ten bu yana Ukrayna'yı NATO'ya doğru ittiğini hissediyorum. Benim görüşüm bu. Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olması için yolu açıyor." dedi.

Haberler 17.12.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Brüksel

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brükseldeki NATO karargahnda yapt görümenin ardndan düzenlenen ortak basn toplantsnda konutu.

u anda Krmda, Karadenizde ve Azak Denizinde yaananlarn Rusyann hibrit sava unsurlarnn bir parças olarak deerlendirilmesi gerektiini belirten Zelenskiy, Stoltenberg ile Rusyadan yönelen tehdit ile Ukraynann çeitli tatbikatlar ve misyonlara katlm konularn ele aldklarn aktard.

Zelenskiy, Ukraynann NATOnun güvenilir bir orta olduunu ve bölgede, özellikle Karadenizde i birliimizi güçlendirmekten ve derinletirmekten mutluluk duyduumuzu vurgulamak isterim. dedi.

Ukraynann Afganistan örneinde olduu gibi NATO operasyonlarna katlmas ancak halen üye olmamasyla ilgili soru üzerine Zelenskiy, Ukraynann son yllarda kendisini NATOnun parças olarak gördüünü, özellikle Krmn ilhak edildii 2014ten bu yana ülkelerinin NATO üyesi olmasn isteyen Ukraynallarn saysnn arttn dile getirdi.

Zelenskiy, Bildiiniz gibi, NATOda 30 müttefikin tümü Ukraynann üyeliini desteklemiyor. Rusyann 2014ten bu yana Ukraynay NATOya doru ittiini hissediyorum. Benim görüüm bu. Rusya, Ukraynann NATO üyesi olmas için yolu açyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, NATO üyelii için reformlara odaklanmal

Stoltenberg de Ukraynann NATO üyesi olma çabalarn desteklemeye devam ediyoruz. 30 NATO müttefiki, Ukraynann ne zaman üye olmaya hazr olduuna karar verecek. imdi önemli olan, Ukraynann NATO standartlarn karlamas için reformlara odaklanmamz. Zelenskiynin bu konudaki güçlü balln memnuniyetle karlyorum. diye konutu.

NATOnun Ukraynaya desteinin tehdit içermediini, savunmaya yönelik bir i birlii olduunu vurgulayan Stoltenberg, Buradaki saldrgan Rusyadr. 2014te Krm yasa d ekilde ilhak ederek Ukraynaya kar askeri güç kullanan Rusyadr. dedi.

NATO müttefiklerinin Rusya ile görümeye hazr olduunun altn çizen Stoltenberg, Moskovaya NATO-Rusya Konseyine dönmesi için davetimizi yineliyoruz. çünkü gerilim yüksek olduunda diyalog daha da önemlidir. Ayn zamanda NATO (Rusyann Ukrayna snr yaknndaki askeri ynana kar) teyakkuzda kalmaya devam ediyor. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git