Ukrayna'da siber saldırı! Bankalar, devlet ağı siber virüsü kaptı

Ukrayna ve Rusya'da yaşanan siber saldırı şoku tüm dünyaya yayılmaya vaşladı. Ukrayna'da devlet kuruluşlarına yönelik saldırılara bankalar da dahl oldu. Rus petrol devi Rosneft ve Ukrayna'da hükümete ait bilgisayar ağı dahil olmak üzere birçok sunucu siber saldırıya maruz kaldı

Haberler 28.06.2017 - 02:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ukrayna ve Rusyada yaanan siber saldr oku tüm dünyaya yaylmaya valad. Ukraynada devlet kurulularna yönelik saldrlara bankalar da dahl oldu. Rus petrol devi Rosneft ve Ukraynada hükümete ait bilgisayar a dahil olmak üzere birçok sunucu siber saldrya maruz kald. Rus IB irketinin verilerine göre, Petya isimli virüsün, Rusya ve Ukraynann petrol, telekomünikasyon ve finans irketlerine siber saldr düzenlendii bildirildi.

Rosneftin, sosyal paylam sitesi Twitterdaki resmi hesabndan yaplan açklamada, irket sunucularnn son derece youn bir siber saldr altnda olduu belirtildi.

Saldrlarn çok ciddi sonuçlara neden olabileceinin vurguland açklamada, Ancak her ihtimale kar irketin yedek kontrol sistemi devreye alnnd. Petrol üretimi veya rafinesinde herhangi bir aksaklk yaanmad. Umuyoruz ki bu saldrlarn mevcut hukuki süreçle ilgisi yoktur. ifadeleri kullanld.

Rosneft, geçen yl satn ald bir baka petrol irketi Bashneftin mal varlklarnn, irketin 2009-2014 yllarndaki sahibi Sistema Holding tarafndan soyulduu iddiasyla mahkemeye bavurmutu.

Rus mahkemesi tarafndan dün alnan karar neticesinde, Sistemann ana hissedar ve Yönetim Kurulu Bakan Vladimir Yevtuenkovun ülkenin en büyük GSM operatörü MTSdeki ve baz dier irketlerdeki hisselerine snrlamalar getirilmiti.

Ukrayna da siber saldr altnda

Ukraynada ise hükümete ait bilgisayar a dahil olmak üzere, ülkedeki birçok banka ve Kievdeki Borispol Uluslararas Havaliman siber saldrlara maruz kald.

Ukrayna çileri Bakan Danman Anton Geraçenko, sosyal paylam sitesi Facebooktan yapt açklamada, saldrlar neticesinde hükümetin bilgisayar ann çöktüünü belirtti.

Borispol Uluslararas Havalimannn Direktörü Yevhen Dykhne de yine Facebook üzerinden yapt açklamada, siber saldrlar nedeniyle havalimanndan gerçekletirilen baz uçularda rötar olduunu açklad.

Ukrayna Merkez Bankas tarafndan yaplan açklamada ise ülkedeki kimi bankalarn saldrlar nedeniyle baz ilemleri gerçekletirmede teknik skntlar yaad ifade edildi.

çernobil etkilendi!

Saldrdan etkilenen en önemli merkezlerden biri 1986 ylnda nükleer bir felaket yaanan Ukraynann çernobil nükleer santrali oldu.

Ukrayna medyasnda yer alan haberlere göre, santraldeki pek çok bilgisayar, geçtiimiz mays aynda 150 ülkeyi etkileyen WannaCry (Alamak stiyorum) yazlmyla ayn yöntemi izleyen virüs yazlm tarafndan yaplan saldrdan etkilendi.

Ukraynann Pravda gazetesine açklamalarda bulunan Santral Direktörü Vladimir Ilchuk, bilgisayar uzmanlarndan oluan bir ekibin saldrnn etkilerini ortadan kaldrmak için çaltn ve santralde radyasyon sznts riski olmadn belirtti. Ilchuk, santralde radyasyon düzeyinin u anda elle ölçüldüü de bildirildi.

Ukrayna hükümeti, ülkenin uçak üreticisi Antonov irketi, ülkedeki baz bankalar ve bakent Kievdeki Borispol Uluslararas Havaliman da siber saldrlara maruz kald.

Rusyada ise saldrdan etkilenen en büyük irket ülkenin en büyük petrol irketi Rosneft oldu.

Avrupa ve ABD de hedefte

Saldrya neden olan yazlmn Avrupada dier baz ülkelerde ve ABDde de yayld ve baz önemli irketlerin bilgisayarlarn ele geçirdii aktarld.

Fransa tren tamacl irketi SNCF, Hollanda merkezli kargo irketi TNT, Danimarka tamaclk irketi Moller-Maersk, spanyol yiyecek irketi Mondelez, Büyük Britanya reklam ajans WPP, ABDden ilaç irketi Merck ve hukuk firmas DLA Piper küresel saldrya maruz kalan büyük firmalar arasnda.

Saldrdan pek çok küçük irketin de etkilendii belirtiliyor. Saldryla ele geçirilen bilgisayarlar yeniden kullanabilmek için Bitcoin ödeme ekliyle 300 dolar talep ediliyor.

ABD ç Güvenlik Bakanlndan yaplan açklamada, siber saldryla ilgili haberlerin dünya çapnda takip edildii ve dier ülkelerle ibirlii yapld ifade edildi.

Geçtiimiz mays aynda WannaCry isimli yazlmla düzenlenen uluslararas siber saldr, Britanyann Ulusal Salk Sistemini (NHS) felç edip tüm dünyaya hzla yaylarak çok sayda ülkede on binlerce kii ve kuruluu vurmutu. Saldr 150 ülkede etkili olmutu. AA

Ana Sayfaya Git