Ukrayna'daki kriz diplomasi yoluyla çözülmeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna'daki kriz diplomasi yoluyla çözülmeli. Minsk anlaşmaları ve uluslararası hukuka riayet önemlidir." dedi.

Haberler 03.12.2021 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara/Stockholm

Dileri Bakan çavuolu, sveçte düzenlenen Avrupa Güvenlik ve birlii Tekilat (AGT) 28. Dileri Bakanlar Konsey Toplantsndaki konumasnda, küresel güvenlik durumunun 1975te imzalanan Helsinki Nihai Senedinden bu yana büyük ölçüde deitiini belirterek Küresellemeyle birlikte güvensizlik de küreselleti; terör, organize suç, yabanc dümanl ve düzensiz göç her yerde artyor. ifadesini kulland.

Tüm bunlara ramen 50. ylna yaklaan Helsinki Nihai Senedinin güncelliini koruduunu ancak AGTin 1975in i birlii ruhundan uzak olduunu belirten çavuolu, Aramzdaki güven eksikliini gidererek bu i birlii ruhunu canlandrmalyz. deerlendirmesinde bulundu.

Mevlüt çavuolu, AGT corafyasndaki güvenlik sorunlarnn etkin ekilde ele alnmas gerektiine iaret ederek öyle devam etti:

Güney Kafkasyada kalc bar için bir frsat penceresi var. Minsk Grubu e bakanlar da grubun daimi üyeleriyle birlikte yeni gerçeklere dayal katk sunabilir. Ukraynadaki kriz, diplomasi yoluyla çözülmeli. Minsk anlamalar ve uluslararas hukuka riayet önemlidir. Krm Tatarlarna yönelik insan haklar ihlallerinden de endie duyuyoruz.

Gürcistan ve Moldovada barçl ve sürdürülebilir çözüm çabalarn desteklemeye devam etmeliyiz. Ara buluculuk çalmalarmz deien güvenlik ortamna sonuç odakl bir yaklamla adapte etmeliyiz. Bunun için Finlandiya ve sviçre ile e bakanlk yaptmz Arabuluculuk Dostlar Grubundan istifade etmeliyiz.

1975in i birlii ruhunu canlandrmalyz

çavuolu, ortak deerleri tehdit eden iki konu olduunun altn çizerek u ifadeleri kulland:

Birincisi; çeitli AGT ülkelerinde yabanc dümanl, slamofobi ve antisemitizmin yükselii devam ediyor. Bu tehlikeli eilimlere göz yumamayz. kincisi; terör örgütlerinin insani boyut toplantlarna katlmasna izin verilerek, bir zamanlar fikir birliiyle kararlatrlan kurallar göz ard ediliyor. Bu, 1992 Helsinki Belgesi ve üzerinde anlamaya varlan dier belgelerin lafzna ve ruhuna aykrdr.

Türk Devletleri Tekilatn AGT Bakanlar Toplantsna konuk olarak davet ettii için sveç dönem bakanlna teekkür eden çavuolu, Tekilatn, AGT çalmalarna katlmasnn AGTin ortak çabalarna katk sunacan vurgulad.

Bakan çavuolu, AGTin corafyamzda bar ve güvenlik konusunda daha büyük bir rol oynamas gerektiine inanyoruz. Bu nedenle Ukraynadaki AGT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu da dahil olmak üzere misyonlarna aktif olarak katlyoruz. Potansiyelimizi tam olarak kullanmak için 1975in i birlii ruhunu canlandrmalyz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git