Uluslararası Af Örgütü: Rusya-Ukrayna savaşı "insan hakları felaketi"

Uluslararası Af Örgütü, Rusya-Ukrayna savaşının Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin açık bir ihlali ve uluslararası hukuka göre suç sayıldığını belirterek, ihlaller nedeniyle bu suça karışanlardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

Haberler 03.03.2022 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiltere

ngiltere merkezli örgütten yaplan açklamada, Rusya-Ukrayna savann, insan haklar felaketi olduu belirtilerek, BMye üye ülkelerin, herhangi bir devletin toprak bütünlüüne veya siyasi bamszlna kar kuvvet kullanmn yasaklayan sözlemeyi desteklemesi ve savunmas gerektii bildirildi.

Açklamada, bu hükümlerin tek istisnasnn, meru müdafaa ve BM Güvenlik Konseyinin bu türde güç kullanmna izin vermesi olduuna iaret edilerek, bunlarn hiçbirinin bu kriz için geçerli olmad vurguland.

Uluslararas hukuka göre, uluslararas anlamazlklar barçl yollarla ve uluslararas bar, güvenlik ve adaleti tehlikeye atmayacak ekilde çözmenin tüm devletlerin görevi olduunu hatrlatlan açklamada, unlar kaydedildi:

Uluslararas Af Örgütü, BMye üye devletleri Rusyann igal suçlarn knamak, çatmadan kaçanlar da dahil Ukrayna vatandalarna destek ve yardm salamak ve Rusyann igalin sonuçlarnn dünyay iddet, ihlal ve güvensizlik uçurumuna yaklatrmasna engel olmak konusunda birlikte durmaya çard.

Rusyann sunduu hiçbir gerekçe eylemlerini hakl gösteremez

Uluslararas Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard da konuya ilikin yapt açklamada, Rusyann meru ekilde seçilmi Ukrayna hükümetini devirmek için Ukraynann kalbine sava açarak, sivillerin hayat ve güvenlii üzerinde çok derin etkiler yarattn ve bundan sonra da yaratabileceini bildirdi.

Callamard, Rusyann imdiye kadar sunduu hiçbir gerekçe eylemlerini hakl gösteremez. Üstelik tüm bunlar, BM Güvenlik Konseyinin daimi bir üyesi tarafndan gerçekletiriliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Rusyann uluslararas yükümlülüklerini açkça ihlal ettiinin altn çizen Callamard, u ifadeleri kulland:

Rusyann eylemleri, BMnin temelini oluturan kural ve ilkelere açkça aykrdr. BMnin tüm üyeleri bu davran kesin surette knamaldr. Rusyann kurallar pervaszca yok saymasnn bakalarn da ayn ekilde hareket etme yönünde cesaretlendirmesine izin verilemez. Ayrca, BMnin bu tür davranlar kontrol altna alma becerisine zarar verilmemelidir.

Uluslararas toplumu, UCMnin soruturmasnda i birlii yapmaya çaryoruz

Callamard, dün Uluslararas Adalet Divannn (ICJ) Ukraynann, Soykrm Sözlemesinin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açt ve Divandan acil tedbir karar talep ettii açklamasna ilikin de u deerlendirmelerde bulundu:

Örgüt, UCMye taraf olan tüm devletleri ve genel olarak uluslararas toplumu UCMnin soruturmasnda i birlii yapmaya çaryor. UCMnin soruturmas tek bana gerçekleemez. Ukraynada kapsaml hesap verebilirlik, BM ve organlarnn uyumlu ve yenilikçi çabalarnn yan sra evrensel yarg ilkesi uyarnca ulusal düzeydeki giriimleri gerektirir. Bu erken aamada, kantlarn toplanmas ve korunmas, gelecekteki soruturmalarn baars bakmndan çok önemlidir.

Her eyden önce, Ukraynada korkunç ekilde artan sayda sava suçu madurunun, uluslararas toplumun çektikleri acnn telafisini salamaya kararl olduu mesajn duymasn salamalyz.

Ana Sayfaya Git