"Ürdün Suriye'nin güneyinde operasyona hazırlanıyor"

Arap basınında çıkan haberlere göre, Ürdün, Suriye sınırının ötesinde Özgür Suriye Ordusu bileşenleriyle işbirliği yaparak IŞİD unsurlarına karşı operasyon başlatmaya hazırlanıyor. İddiaya göre, İngiltere ve ABD de bu operasyona destek verecek.

Haberler 14.04.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiltere merkezli Arapça yayn yapan El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, Ürdün Suriyenin güneyinde bulunan ID unsurlarna kar harekt balatmaya hazrlanyor.

Harektn nedeni, Ürdünün Rakkaya yönelik operasyonun balamas durumunda ID unsurlarnn ülkenin güneyine yani kendi snr bölgesine kaçmasndan endielenmesi... Amaç, hlihazrda o bölgede bulunan ID balantl gruplar geriye püskürterek snrnda IDden temiz bir bölgeyi oluturmak.

El Arabi El Cedidin Ürdün ve ÖSO kaynaklarna dayandrd habere göre, Amman, Suriyenin güneyinde bulunan ve çounlukla kendisi tarafndan eitilen Özgür Suriye Ordusu bileenlerini IDin Rakkadan olas bir güç kaydrma hamlesine kar hazr tutmak istiyor. Amman, bu gruplarn yardmyla snr bölgesinde faaliyet gösteren ID ile balantl Halid Bin Velid Ordusu grubunu bölgeden çkarmak istiyor.

ÖSO komutanlar Ürdüne çarld

Habere göre, son iki günde Güney Cephe adyla bilinen Suriyenin güneyindeki ÖSO bileenlerinin baz komutanlar Ürdüne çarld. Bu ülkedeki ABDnin denetiminde bulunan MOK operasyon odasyla bir dizi toplantlar gerçekletirdi. Komutanlarla operasyonun ne zaman ve ne ekilde yaplaca bilgisi paylalmasa da sahann son durumu deerlendirildi ve böyle bir operasyon için bu gruplara gereken silah ve teçhizat tespit çalmalar yapld.

ddiaya göre, ngiltere Babakan Theresa Mayin geçen hafta Ürdüne gerçekletirdii ziyaret ve daha öncesi Ürdün Kral kinci Abdullahn ABDye ziyareti de bu balamda yapld. Zira, habere göre, bu iki ülke karadan yürüyecek ÖSO bileenlerine havadan destek verecek.

ID, Suriye-Ürdün-Irak snr üçgeninde yer alan Tenef snr kapsnn denetimini yaklak bir yl boyunca kontrol etmiti. ÖSO Mart 2016da bu stratejik bölgeyi tekrar ele geçirmiti.

Ürdün snrnda gelii güzel bir ekilde kurulan Rukban Snmac Kamp da Amman için bir endie kayna oluturuyor. ID, bu kamp bölgesinde Ürdün güvenlik güçlerine kar birden çok saldr düzenlemiti. Amman yönetimi, IDden temiz bir bölge oluturulduu takdirde, buradaki snmaclarn oluturulacak güvenli bölgeye yerleip kendilerine yeni bir hayat kurabileceini düünüyor.

Sadece El Arabi El Cedid deil Londra merkezli Al Hayat Gazetesi de 9 Nisanda ayn yönde bir haber yapm, Ürdünün ngiltere ve ABD ile beraber Suriyenin güneyinde operasyon hazrl içinde olduunu yazmt.

Ana Sayfaya Git