Uzmanlara göre bölgede çıkacak savaşın tek sorumlusu Ermenistan

Bölgede çıkacak olası bir savaşın sorumlusunun Ermenistan olduğunu belirten uzmanlar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubunun çifte standartlı uygulamalarından sonuç alamayan Azerbaycan'ın Ermenistan'dan gelecek saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını kullanacağını belirtti.

Haberler 29.09.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ermenistandan Azerbaycann sivil yerleim yerlerine gerçekletirilen saldrlar AA muhabirine deerlendiren Prof. Dr. brahim Ethem Atnur, Dalk Karaban 30 yldr Ermenistann igali altnda olduunu, kör dövüüne dönüen bu sorunun daha fazla uzamadan çözülmesi gerektiini söyledi.

Askeri olarak hazr olan Azerbaycann bu saldry frsata çevirmesi gerektiine vurgu yapan Prof. Dr. Atnur, Türkiye 1990l yllarda zayft, Azerbaycana gerekli destei veremiyordu. Bugün Türkiyenin tam desteini arkasna alan Azerbaycann bunu frsata çevirmesi lazm. Bu kanayan yaray artk ameliyat etmesi gerekiyor. Bu sadece Azerbaycan ile Türkiyenin sorunu deil. Dünyada hak ve adalet isteyen herkes için kanayan yaradr. Bir toplumun topraklar igal ediliyor. 1 milyondan fazla insan sürgün ediliyor ve kendini modern, adil diye tanmlayan dünya ancak seyrediyor. ifadelerini kulland.

MNSK GRUBU BU SORUNU çÖZEMEZ

ABD ve Avrupadan gelen Bu sorunu Minsk grubuna havale edin açklamalarnn artk dikkate alnmamas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Atnur, öyle konutu:

Minsk Grubu bu sorunu çözemez. Bunlar saçma sapan açklamalar. Artk kulak tkamak lazm buna. Ermenistan devletinin maalesef genlerinde sivillere saldrmak var. 1915te, 1918de yaptlar. Azerbaycanda, Erzurumda, Vanda, Diyarbakrda da yaptlar. 1990da, 1992de de ayn ekilde. Dünya saldrlar görmezden geldikçe Ermenistan bunu bir cesaret olarak alglad. Bu kez saldr sadece Azerbaycana deil Türkiyeye de yöneliktir. Türkiyeyi, Dou Akdenizde, Libyada, Suriyede sktrmak isteyen, çok yönlü megul etmek isteyen güçlerin bir oyunu olduunu sar sultan bile biliyor.

Prof. Dr. Atnur, Ermenistann ne siyasi ne askeri ne de ekonomik olarak Azerbaycana saldracak güçte olduunu, Rusyann destei ile bu saldry gerçekletirdiini ama Azerbaycann eski Azerbaycan olmadn artk anlamalar gerektiini ifade etti.

Yunanistann Avrupann, Ermenistann ise emperyalist Bat devletlerinin Kafkasyadaki mark çocuu olduunu anlatan Prof. Dr. Atnur, sözlerini öyle sürdürdü:

Dolaysyla Ermenistann marklklarn görmezlikten geliyorlar. Azerbaycann karsndaki güç Ermenistan deil Rusyadr. Bugün Ermenistann snrlarn dahi Rus askerleri koruyor. Türkiye ile Ermenistan birbirine balayan Alican Kapsnda bile Rus askerleri duruyor. Azerbaycan, 1974te dünyann tüm basklarna ramen Türkiyenin Kbrs çkarmas gibi bir harekete girimeli ve Dalk Karaban igaline son vermeli. Ruslardan korkarak topraklarn geri alamaz, Azerbaycann buna bir çözüm üretmesi lazm. Bugün tam o gündür.

ABD, FRANSA VE RUSYA BÖLGEDE KRL BR OYUN PENDE

Türkiye Azerbaycan Dostluk birlii ve Dayanma Vakf Bakan Prof. Dr. Aygün Attar, Ermenistann son zamanlarda yasalara aykr ekilde Rusya tarafndan silahlandrldn belirterek, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyevin Elimizde belgeler, kantlar var. Ermenistan bölgede bir sava çkarmak istiyor. Ermenistan akln bana alsn. sözlerini hatrlatt.

ABD, Fransa ve Rusya gibi aktörlerin bölgeye yönelik kirli bir oyun içinde olduunu vurgulayan Prof. Dr. Attar, Güney Kafkasyada olaylar bilinçli bir ekilde farkl mecralara çekmek isteyen d güçler var. Fransann terör örgütü PKK ve Ermeni terör i birlikçilerini devlet düzeyinde arland yönünde resmi kantlar var. Ermenistan, d güçlerden ald destekle haddini aan hamleler yapyor. diye konutu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Dileri Bakanlnn açklamalarn hatrlatan Prof. Dr. Attar, Türkiyede hükümet ve muhalefet partisi dahil tüm siyasi partilerin Azerbaycann yannda bir duru sergilediini, bu destein kendileri için son derece önemli olduunu ifade etti.

Ermenistan bu saldryla bölgede kendi kazd kuyuya kendisi düecek. diyen Prof. Dr. Attar, öyle devam etti:

Azerbaycann saldrdan hemen sonra karlk vermesi ve Ermenistann igale kalkt yerleim alanlarn geri almas ve Ermenistana sava ültimatomu vermesinden hemen sonra Ermenistan Rusyadan yardm istedi. Azerbaycann dirayetli duruu karsnda Rusya ve Yunanistan itinal davranlmas yönünde açklamalar yapmak zorunda kaldlar.

OLASI BR SAVATAN ERMENSTAN SORUMLUDUR

Prof. Dr. Attar, 1945 tarihli BM Antlamasnn 51. maddesine istinaden gerçekleen savan AGT Minsk Grubunun yllardr konuyu barçl yoldan halletme safsatasndan bkan Azerbaycann önündeki tek seçenek olduunu söyledi.

Prof. Dr. Attar, unlar kaydetti:

Dalk Karaba Azerbaycan topraklardr. Uluslararas hukuka göre Dalk Karaba üzerindeki igalin kalkmas gerekiyor. Ama maalesef Ermenistan hukuk dinlemiyor. Üstelik provokatif eylemlerde bulunarak sinir uçlarmza dokunuyor. Azerbaycan, çkacak olas bir savatan Ermenistan sorumlu tuttuunu dünya kamuoyuna ilan etti. AGT Minsk Grubu gibi devletlerin riyakar politikalar ve çifte standartlar nedeniyle Azerbaycan bu hakkn kullanma zorunda kalyor.

Ana Sayfaya Git