Ve asker Suriye'de!

Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor

Haberler 25.08.2016 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin kuzeyine yönelik harekat kapsamında 05.45te başlayan topçu ve çNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi

Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı

Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriyenin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Harekatla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriyenin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00te sınırdan topçu ve çNRA atışları başlatıldı, 04.05te daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45te topçu ve çNRA atışları sona erdi, 06.08de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10 ve 06.30da hava harekatları tekrarlandı.

70 HEDEF VURULDU

Topçu ve çNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi. Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu. Harekat kapsamında geçit açma faaliyetleri de devam ediyor.

KOMUTANLAR MERKEZDE

Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriyenin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor. Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

HAREKAT UYUM İçİNDE

Harekatın başarısı için piyade (mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu (çNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam, harekatta hayati önemi haiz muhabere birlikleri ile lojistik destek ve Hava Kuvvetlerinin hava/yer destek unsurlarının bir bütün olarak büyük bir uyum içerisinde çalıştığı bildirildi.

ÖSOA BÖLGEDE HIZLA İLARLIYOR

Kekliceden sonra Tel Şair köyü de birkaç saat içinde ÖSOnun denetimine geçti. ÖSO güçlerinin Tel Şairin hemen ardından Elvaniye ve Güğüncük köylerini de IŞİDden temizlediğini bildiriirken, IŞİD mensubu 46 militan operasyonda öldürüldü.

Keklice köyüne giren Özgür Suriye Ordusu askerleri, kontrolünü sağladıkları Keklice köyünden çektikleri görüntüleri sosyal medyadan yayınladı. Görüntülerde, Özgür Suriye Ordusu askerlerinin bulunduğu bölgede bir de tank görülüyor. ÖSO, ele geçirdiği köylerden doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için çevre güvenliği oluşturuyor. Cerablusun batı ve kuzeyinde ÖSO ile IŞİD militanları arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor.

İLçENİN GİRİŞİNE GELİNDİ

Sınırı geçen tanklar Cerablusa ulaşan IŞİDin ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesinden destek için yola çıkan bazı IŞİD araçları da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu. Türk savaş uçakları IŞİDe ait bomba yüklü üç aracı da imha etti. Operasyona ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensupları katılıyor. ÖSO güçleri, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezine doğru ilerleyerek DAEŞi batı ve güney yönünden kuşattı.

İlçe merkezinin kuzeyinde Türkiye sınırında TSKnın yığınak yapmış olması ve doğuda Fırat nehrinin doğal engel oluşturması nedeniyle örgüt kuşatma altına girmiş oldu. Fırat nehrinin doğu yakası da PKKnın Suriye uzantısı PYDnin kontrolünde. İlçe merkezine batı yönünden girmeye başlayan ÖSO, bir okul, fırın, su kulesi ile DAEŞin komuta merkezi olarak kullandığı bazı noktaları ele geçiridi.

ÖSO unsurlarıyla DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar devam ederken, örgüt hedefleri sınırdan topçu atışlarıyla ve havadan vuruluyor. Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla Türkiyenin hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriyenin toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

PYD VE DAEŞ KAçMAYA BAŞLADI

Suriyede her gün binlerce kişi, terör örgütleri DAEŞ ve PYD denetimindeki bölgelerden kaçarak muhaliflerin kontrolündeki kentlere yöneliyor.

Halepe bağlı Azez ilçesindeki yerel aktivistlerden Yasir Muhammed, DAEŞ ve terör örgütü PKKnın Suriye uzantısı PYD hakimiyetindeki bölgelerden her gün binlerce kişinin muhaliflerin kontrolündeki Azeze geldiğini söyledi.

DAEŞ ve PYD zulmünden kaçan ailelerin sabahın erken saatlerinde Azezin doğusundaki Harcele köyüne ulaştığını ifade eden Muhammed, Suriyeli Türkmenlerin oluşturduğu Sultan Murat Tugayının kurduğu kontrol noktasından geçen ailelerin, araçlarla ilçeye gönderildiğini belirtti.

Muhammed, yerlerinden olan Suriyelilerin çoğunlukla DAEŞin kontrolündeki Deyr ez-Zur ve Rakka illeriyle Halepin Bab ilçesinden geldiğini dile getirdi.

BÖLGEYİ TERK EDİYORLAR

Azez bölgesine daha önce her gün 400 ila 600 kişinin sığındığını aktaran Muhammed, ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PYDnin 12 Ağustosta Mümbiç ilçesini ele geçirmesinin ardından bu sayının günde ortalama bine çıktığını vurguladı.

Bölgeye bugün 2 bin 500 kişinin ulaştığı bilgisini veren Muhammed, Harceleye gelen aileler perişan, çocuklar bitkin durumda. Buraya ulaşan ailelere yardım kuruluşları tarafından su ve yiyecek dağıtılıyor. dedi.

Muhammed, DAEŞ ve PYDden kaçan Suriyelilerin bir kısmının Azezde kaldığını, bir kısmının da Afrin üzerinden muhaliflerin kontrolündeki İdlibe yöneldiğini kaydetti.

TÜRKMEN DAĞINA SALDIRI

Buarada rejim güçleri, Türkmendağını topçu ateşine tuttu. Top sesleri, Hatayın Yayladağı İlçesinin sınır mahallelerinden de duyuldu. Yayladağının karşısında bulunan Lazkiyenin kırsalındaki Türkmendağını almak isteyen rejim askerleri, sabah saatlerinde top ve füzelerle saldırıya geçti. Suriyeli yerel kaynaklar, Bayırbucak Türkmenlerinin kontrolünde olan mevzilerle yolların hedef alındığını söyledi. Top sesleri öğleden sonra kesildi.

Ana Sayfaya Git