...Ve harekat başladı

İzinler kaldırıldı, harekete geçme alarmı verildi. Savaş uçakları peş peşe havalanarak, Suriye'deki hedefleri vurdu.

Haberler 10.10.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan Fratn dousuna yönelik Bar Harekat startn ald. Harekat kapsamnda Fratn dousundaki terör hedefleri Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan ate altna alnd. Sava uçaklar pe pee havalanarak, Suriyedeki hedefleri vurdu.

HAREKATIN KAPSAMI

Türkiyenin uzun süredir operasyon sinyali verdii ve ABD ile güvenli hale getirilmesi amaçlanan ancak baarl olunamayan Suriyenin kuzeyindeki terör unsurlarnn kontrolündeki bölgelere yönelik Bar Pnar Harekat balatld. Uzun süredir askeri ynan yapld ve Suriye Geçici Hükümetine bal Milli Ordu unsurlarnn da sevk edildii snr hattndaki birlikler, saat 16.00da belirlenen terör hedeflerini obüs ve tanklar ile ate altna ald.

TERÖR KARARGAHLARI

Fratn dousundaki Telabyad ilçe merkezi ile krsalndaki bölgelerde belirlenen terör unsurlarna hedefler birbiri ardna kara destek vastalar ile ate altna alnd. Tankç birliklerinin ate altna ald terör hedeflerinden dumanlar yükselirken, ilçe merkezinde de harekatn balamas cokuyla karland. Hedeflerdin vurulmaya balamasnn ardndan Akçakale ilçe merkezi ile snr hattna yakn bölgelerde de güvenlik güçleri sivilleri uyararak snra yaklamamalarn istedi.

Öte yandan harekat öncesi ilçe genelinde GSM operatörlerinin telefon ve internet hizmeti de kstland. Bu arada güvenlik için snra yaklalmamas yönünde belediye hoparlörlerinden anonslar yaplrken, ilçedeki okullar da pazartesi gününe kadar tatil edildi. ç

MSBDEN HAREKAT AçIKLAMASI

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Hudutlarmzn güvenliini salamak, snrlarmzn güneyinde bir terör koridoru oluturulmasn engellemek, DEA ve PKK/KCK/PYD-YPG bata olmak üzere milli güvenliimize tehdit oluturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmi Suriyelilerin evlerine ve topraklarna dönüleri için uygun artlar salamak maksadyla Bar Pnar Harekat saat 16.00da uygulanmaya balamtr denildi. Bakanlk ayrca, operasyona ilikin fotoraf paylat.

HAREKATIN KAPSAMI ÖNEML

Frat Kalkan Harekat ve Zeytin Dal Harekatnda olduu gibi harekatn planlama ve icrasnda sadece teröristlerle bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnmakta, sivil/masum kiilerin ve harekat bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yaplar, altyap tesisleri ile bölgede bulunmas muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarnn zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

MSB: SAAT 14.00TEN TBAREN BLG VERLD

Milli Savunma Bakanl, Bar Pnar Harekatna ilikin yapt açklamada, ABD, Rusya Federasyonu, ngiltere, Almanya, Fransa ve talya ile NATO ve Birlemi Milletler Genel Sekreterlikleri saat 14.00ten itibaren Bar Pnar Harektna ilikin bilgilendirildi ifadelerini kulland.

DYARBAKIRDA UçAKLAR HAVALANDI

Buarada, Fratn Dousu operasyonu için Diyarbakr 8inci Ana Jet Üs Komutanlna sava uça takviyesi yaplmaya baland. Sava uçaklar Diyarbakrdaki filolara katlrken, üs komutanlnda izinlerin kaldrld bildirilirken, akam saatlerinde pe pee havalanan uçaklar, Suriyedeki PKK hedeflerine bomba yadrd örenildi. Sava uçaklar, Frat nehrinin dousunda, YPG/PKKnn igalindeki bölgede yaklak 30 kilometre derinlie kadar indi.

30 KLOMETRE çERYE GRLD

Ayn sa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephanelii ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huan köylerindeki örgütün hedefleri, sava uçaklarnca bombaland. Bombardmanda Resulayn ilçesi ve baz çevre köyler ile Derik ve Kaml ilçeleri krsalndaki örgüte ait unsurlar da vuruldu. YPG/PKK mensuplar ise Türk sava uçaklarnn görüünü kstlamak amacyla lastik yakyor.

Öte yandan TSK Topçu birlikleri, anlurfann Akçakale ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Tel Abyadda örgütün mevzilerini obüs atlaryla hedef alyor.

GÜVENLK BÖLGES UYGULAMASI

Fratn dousuna yönelik Bar Pnar harekatnn balamasnn ardndan anlurfa Valilii snr hattn Özel Güvenlik Bölgesi olarak ilan etti. Valilikten yaplan yazl açklamada, Suriye snrnda güvenlik durumunu desteklemek, ayrca vatandalarmzn can ve mal güvenliini salamak, olas tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için 2565 sayl Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 32/A maddesi gereince; batdan douya doru aada koordinatlar verilmi olan hat ile hudut hatt arasnda kalan bölgenin 08 Ekim 2019 tarihi itibari ile Valiliimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmitir denildi.

AKçAKALEDE OKULLAR TATL EDLD

Akçakale ilçesinde, harekat nedeniyle okullar tatil edildi. Akçakale lçe Milli Eitim Müdürlüünden yaplan açklamada, Snr ötesi operasyon sebebiyle müdürlüümüze bal tüm okullarmz, 14.10.2019 Pazartesi gününe kadar tatil edilmitir denildi.

PKK/YPGnin kontrolündeki Tel Abyadn karsnda bulunan Akçakale sokaklarnda mehter marlar duyulurken, ilçe halkna da uyarlarda bulunuluyor.

CEYLANPINARA HAVAN MERMS DÜTÜ

PKK/YPG kontrolündeki Resulayndan örgüt üyeleri tarafndan atlan 2 havan mermisi, Ceylanpnar ilçe merkezine dütü. Saldrda ölen ya da yaralanan olmad.

NTERNET HATLARI KESNTYE URADI

Akçakale ilçesinde vatandalarn evlerine girmesi uyarlar yapld. Belediye hoparlörlerinden yaplan duyurularda, vatandalarn snrdan uzak durmalar ve evlerine girmesi istendi.

Bu arada, obüs atlarnn ardndan ilçede konulu askeri birliklerden çkan araçlar snr hattndaki birliklere doru hareket etti.

Öte yandan, Akçakale ilçesinde telefon ve internet hatlarnda kesintiler yaanyor. Ceylanpnar Belediyesi de yapt uyarlarla vatandalarn evlerine girmesini istemiti.

NUSAYBNE ROKET DÜTÜ

Bar Pnar Harekat kapsamnda bombardman yaplan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki Rasul Ayndan (Serekaniye), Ceylanpnara 2 hava mermisi atld. Havan mermileri ilçe merkezine dütü. Kamldan Mardinin Nusaybin ilçesine atlan 6 roket ise ilçe merkezindeki baz noktalara isabet etti. ki olayda da can kayb ya da yaralanma yaanmad.

MANPÜLASYON YAPILIYOR

Bar Pnar Harekatnda dümeye baslmasyla, örgüte yakn hesaplarn sosyal medyada manipülasyon ve dezenformasyon giriimi balad. Tarihteki katliamlardan fotoraflar kullanan sosyal medya hesaplar, söz konusu karelerin Türkiyenin Zeytin Dal ve Frat Kalkan harekatlarnda gerçekletiini öne sürdü.

Sosyal medyada, Türkiyenin önceden yapt bu. Yeniden yapmayacan m düünüyorsunuz? eklinde yer alan paylama, 90l yllardaki Hocal Katliamna ait bir fotoraf eklendi. Terör örgütü yanllarnn sosyal medya üzerinden belirli etiketler oluturarak destekçi toplamaya çalt da görüldü.

Örgüt destekçilerinin Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlar srasnda dünya genelinden sava ve katliam fotoraflarn sosyal medyada manipülasyon ile dezenformasyon amacyla kullandklar ortaya çkmt.

Ana Sayfaya Git