(Video) Lübnan’daki Filistin mülteci kampında çatışma

Lübnan'da Filistinlilerin yaşadığı en büyük mülteci kampı Ayn el-Helva'da 7 Eylül'den bu yana yaşanan çatışmalarda 15 kişinin öldüğü, 150 kişinin yaralandığı belirtildi.

Haberler 14.09.2023 - 09:38 Son Güncelleme : 14.09.2023 - 15:29

Lübnan resmi ajansı NNAda yer alan haberde, ülkenin güneyindeki Ayn el-Helva Kampında Fetih Hareketi ve diğer Filistinli gruplar arasında 11 Eylülde sağlanan ateşkese rağmen çatışmaların yoğun şekilde devam ettiği aktarıldı.

Kampta, 7-14 Eylül arasındaki kanlı çatışmalarda 15 kişinin öldüğü, 150 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Ayn el-Helvadaki çatışmaların durması için yürütülen tüm girişimler ve sağlanan ateşkesin başarısızlıkla sonuçlandığı kaydedildi.

Filistin Ortak Eylem Komitesi, Lübnan Başbakanı Necib Mikatinin çağrısı üzerine 11 Eylülde Ayn el-Helvadaki taraflar arasında ateşkesin sağlandığını duyurmuştu.

Ateşkesin en önemli şartı Filistin Ulusal Güvenlik Komutanı Ebu Eşref el-Armuşi ve arkadaşları ile Müslüman Gençlik Birliği üyesi Abdurrahman Ferhudu öldürenlerin Lübnan yargısına teslim edilmesiydi.

AYN EL-HELVADAKİ çATIŞMALAR

Lübnandaki en büyük Filistin mülteci kampı Ayn el-Helvada 29 Temmuzda başlayan çatışmalarda 13 kişi yaşamını yitirmiş, 60tan fazla kişi yaralanmıştı. Kanlı çatışmalar nedeniyle yaklaşık 4 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kamptaki Filistinli gruplar arasında 31 Temmuzda Lübnanlı tarafların arabuluculuğunda ateşkes sağlandığı duyurulsa da çatışmalar aralıklarla devam etmişti.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, 7 Ağustosta Ayn el-Helva Mülteci Kampındaki durumun sakinleştiğini belirtmişti.

Ayn el-Helva Kampında bir aylık sakinliğin ardından 7 Eylülde yeniden çatışmalar başlamıştı.

Lübnandaki 12 Filistin mülteci kampının en büyüğü olan Ayn el-Helvada 55 bine yakın Filistinli yaşam mücadelesi veriyor.

Lübnan ile Filistinli gruplar arasında 1969da yapılan Kahire Anlaşmasına göre, kampların iç güvenliği Filistinli gruplarca sağlanırken, giriş ve çıkışlar ise Lübnan ordusunun denetiminde bulunuyor.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git