Washington'da "ABD'nin İleriye Dönük Suriye Politikası" paneli

"Bizler tüm Kürtleri ve silahlı grupları tek parça olarak değerlendiriyoruz. YPG'nin, Marksist bir ideolojiye sahip olan PKK terör örgütünün bir kolu olduğu gizli bir şey değil. ABD olarak hangi grupları silahlandırdığımıza dair daha içerikli bilgiye sahip olmalıyız"

Haberler 08.11.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerikal d politika uzman Luke Coffey, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve güvenlik birimlerinin Suriyedeki YPG/PKK terör örgütüyle kartrldna dikkat çekerek ABD olarak hangi gruplar silahlandrdmza dair daha içerikli bilgiye sahip olmalyz. dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakf Washington Ofisi (SETA-DC) tarafndan düzenlenen ABDnin leriye Dönük Suriye Politikas balkl panele, Heritage Vakf D Politika çalmalar Direktörü Luke Coffey, Amerika Birleik Devletleri Bar Enstitüsü Suriye Kdemli Danman Mona Yacoubian ve SETA DC Direktörü Klç Bura Kanat konumac olarak katld. Panelin oturum bakanln SETA DCden Kadir Üstün yapt.

Panelde, ABD Bakan Donald Trumpn Suriyeden çekilme karar ve Suriyenin gelecei ele alnd.

Coffey, konumasnda, ABDnin Suriyedeki iç savaa ve bölgedeki çkarlarna dair yapabilecei bir ey olmadn savunarak ABDnin ilk hedefi kendi ve bölgedeki müttefiklerinin toprak bütünlüünü ve vatann korumak olmaldr. ifadesini kulland.

ABDye ana tehdit oluturan ülkelerin çin, Rusya ve ran olduunu belirten Coffey, ABDnin bu ülkelerle mücadele edebilmek için jeopolitik duruunu ulusal güvenlik stratejisiyle uyumlu hale getirmesi gerektiini vurgulad.

- Suriye zaten Rusya etkisi altndayd

Coffey, bu kapsamda Washingtonun Ankara ile daha kapsaml ve yakn ilikiler gelitirmesi gerektiine dikkat çekerek Suriyeden çekilme karar skça dile getirildii gibi Orta Douyu Rusyaya teslim etmek anlamna gelmiyor. Suriye zaten Rusya etkisi altnda olan bir ülkeydi. deerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Coffey, IKBY Bakan Neçirvan Barzaninin pazartesi günü yapt PKKnn Suriyeli Kürtler üzerinden meruiyet kazanmaya çalt ve YPG/PKK ile sorunlar yaadklar yönündeki açklamalarna da deindi.

Yönetim ve ideolojik açdan IKBY ve Suriyedeki PYD/PKKnn arasnda büyük farklar olduunu ifade eden Coffey, Washingtondaki Kürt genellemesine tepki gösterdi.

Coffey, Bizler tüm Kürtleri ve silahl gruplar tek parça olarak deerlendiriyoruz. YPGnin, Marksist bir ideolojiye sahip olan PKK terör örgütünün bir kolu olduu gizli bir ey deil. ABD olarak hangi gruplar silahlandrdmza dair daha içerikli bilgiye sahip olmalyz, dedi.

- Washingtonda kararszlk hakim

SETA DC Direktörü Kanat da ABDnin Suriyeye yönelik net bir politikasnn olmamasna vurgu yaparak Washingtondaki bürokratlar ve siyasi gruplarn amaçlarnn Suriyenin geleceine yönelik deil, sadece Suriyede kalmak üzerine kurulu olduunu dile getirdi.

Kanat, ABDnin Suriyedeki politikasna dair Washingtonda kararszlk hakim. u anki tek politikann bölgedeki petrol yataklarn korumak olduunu görüyoruz ancak büyük bir kazanç salamayan bu petrol, Suriyenin yeniden yaplanmasna bile yetmez. diye konutu.

Washingtonda karar alclarndaki ikilem sebebiyle bölgedeki Amerikal yetkililerin ABDnin Suriye politikasn çizmeye çaltn belirten Kanat, ayrca ABD Dileri Bakanl, Pentagon ve Beyaz Saray arasndaki iletiim sorununun ABDnin Suriye politikasnda olumsuz rol oynadn kaydetti.

Öte yandan Kanat, ABD yönetiminin Türkiye ve bölge ülkeleriyle Suriye konusunda daha fazla diplomatik ilikiler kurmas gerektiine dikkat çekerek Suriyedeki DEA terör örgütüne kar YPG/PKKnn kullanlmasnn sürdürebilir bir adm olmadn ve bu admn Türkiyenin ulusal güvenliini tehlikeye soktuunu vurgulad.

Ana Sayfaya Git