Washington'un seçimlerin ertelenmesini istediği iddiası

ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'un, eski IKBY Başkanı Mesud Barzani'den, "Irak'taki mevcut sorunlar" gerekçesiyle 30 Eylül tarihinde yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesini talep ettiği ileri sürüldü.

Haberler 07.08.2018 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden (IKBY) 30 Eylülde yapmay planlad milletvekili seçimlerini Iraktaki mevcut sorunlar gerekçesiyle ertelemesini istedii iddia edildi.

Kürdistan Yurtseverler Birliinin (KYB) üst düzey yetkililerinden Azad Tofik, ABD Bakan Donald Trumpn DEA ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurkun geçen hafta eski IKBY Bakan ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile Erbilde bir araya geldiini belirtti. Tofik, ABD tarafnn görümede 30 Eylül milletvekili seçimlerinin ertelenmesi talebinde bulunduunu ileri sürdü.

Barzaniye yakn Erbil merkezli K24 televizyonuna konuan Tofik, McGurk Barzaniye, prensipte seçimlerin yaplmasndan yana olduklarn ancak ülkenin mevcut durumu ve sorunlar göz önünde bulundurulduunda, seçimlerin baka bir tarihte yaplmasn istediklerini söyledi. dedi.

- Talabani: Herkes seçimin ertelenmesini istiyor

Süleymaniye vilayetindeki bir açl programnda gazetecilere konuan IKBY Babakan Yardmcs Kubat Talabani de seçimlerin ertelenmesine ilikin Herkes seçimlerin (30 Eylül) ertelenmesini istiyor ancak bunu söyleyecek cesaretleri yok. diye konutu.

- KYB seçimlerin ertelenmesini istiyor iddias

IKBYde Müslüman Kardeler Tekilatna yaknlyla bilinen Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgirtu) Bakanlk Konseyi Üyesi Ebubekir Heledani, yerel medyaya yapt açklamada ise KYB dnda kimsenin seçimlerin ertelenmesini açk bir ekilde dile getirmediini belirtti.

Heledani, KYBnin elde edecei kötü sonuçlar ve parti içi hesaplamalardan dolay seçimlerin ertelenmesini gündeme getirdiini kaydetti.

Irakta, 12 Maysta yaplan genel seçim sonuçlar henüz resmi bir ekilde açklanmam ve Badatta yeni koalisyon hükümeti kurulmamken, IKBYnin seçimlere girmesi bölgede üst üste ylan krizlerin derinleme sebebi olarak görülüyor.

Badatta hükümetin kurulamamas ve 30 Eylül seçim tarihinin de yaklamasyla birlikte, Erbilin seçimleri ertelemesi konusu sklkla gündeme geliyor.

Ana Sayfaya Git