"Yahudi ulus devlet" yasasına tepki!

İsrail'in başkenti Tel Aviv’de düzenlenen gösteride bir araya gelen İsrail vatandaşı binlerce Filistinli ırkçı yasayı protesto etti. Filistin asıllı İsrail milletvekili Abdulhakim Hacı Yahya, "Sanki Filistinliler ve Araplar bu topraklarda yaşamıyor. Bu ırkçılıktır. Biz bu topraklara başka yerden gelmedik. Bu topraklarda doğduk, bu topraklarda yaşıyoruz" dedi.

Haberler 13.08.2018 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail vatanda binlerce Filistinli, Yahudi olmayan sraillileri ikinci snf vatanda statüsüne düürdüü belirtilen tartmal Yahudi ulus devlet yasasn protesto etti.

Bakent Tel Avivdeki Rabin Meydannda toplanan binlerce Filistinli, gösteri yürüyüü öncesi akam namazn kld.

Namazn ardndan meydandan srail müzesine doru yürüyüe geçen göstericiler, Filistin bayraklarnn yan sra Herkese adalet, Buras herkesin evi ve Yasay iptal edin yazl pankartlar tad.

Göstericiler sk sk Gazzede karar alnd, ne diyalog ne müzakere ve Dava devlet ve kimlikle çözülür. sloganlar att.

srail Babakan Binyamin Netanyahu ve rkç yasa aleyhine de sloganlar atan göstericilerin, Netanyahunun resminin yer ald Suç bakan yazl pankart tamas da dikkati çekti.

Katlmn youn olduu gösteriye, yasaya kar çkan çok sayda Dürzi Arapn ve sraillinin de destek verdii görüldü.

Gösteriye katlan srail meclisinde milletvekili Filistin asll Abdulhakim Hac Yahya, yapt açklamada, Yahudi ulus devlet yasasnn rkç bir yasa olduunu söyledi.

Tartmal yasann srail vatanda Filistinlilerin haklarn hiçe saydn dile getiren Hac Yahya, Filistinliler srail nüfusunun yüzde 20sini oluturuyor ve bu yasa bizim kendi topraklarmzda hüviyetsiz yaamamz amaçlyor. Diyorlar ki, bu hükümet, bu ülke sadece Yahudilere aittir. dedi.

Yasada srailde yaayan Filistinlilerin lehine hiçbir ey olmadn ifade eden Hac Yahya, Sanki Filistinliler ve Araplar bu topraklarda yaamyor. Bu rkçlktr. Biz bu topraklara baka yerden gelmedik. Bu topraklarda doduk, bu topraklarda yayoruz. srail yerlerinden edilmi halkmzn ve Filistin topraklarnn üzerine kurulmu bir ülkedir. eklinde konutu.

Hac Yahya, yasadaki Kudüs srailin bakentidir maddesine atfta bulunarak, Yahudi ulus devlet yasasyla özgür bir Filistin devletinin kurulmasnn ve srailin basklar yüzünden topraklarndan edilen Filistinlilerin evlerine dönmesinin önüne geçilmeye çalldn dile getirdi.

HASTANEDEN ZN ALIP TEKERLEKL SANDALYEYLE GÖSTERYE KALDI

Gösteriye destek vermek amacyla tekerlekli sandalye ile meydana gelen Filistinli Mustafa Salah da hastaneden izin alarak soydalarna destek vermek amacyla burada bulunduunu ifade etti.

Netanyahuyu ve yasay eletiren Salah, unu bilmeliler ki arc politikalar bizi savaa sürükler. Bu yasa sraili çökertecektir. Bu yasa bizi ikinci snf vatanda yapmay hedefliyor. Atalarm bu topraklarn sahibi. imdi dardan gelenler bizi kendi topraklarmzda ikinci snf vatanda yapmaya çalyor. diyerek yasa için tepki gösterdi.

çOCUKLARIMIZIN GELECENDEN ENDELYZ

srail vatanda Filistinli Mecide Hatib de seslerini duyurmak için yürüyüe katldn söyledi.

Kanunla Arapçann silinmeye çalldn ifade eden Hatib, Bu yasadan sonra çocuklarmn gelecei için endieliyim. Bizim geleceimizi, bizim yolumuzu ve dilimizi silip atamayacaklar. Bu topraklarda yaamaya bizim de hakkmz var. Bu ülkede branice kadar Arapça da önemli olmal. diye konutu.

NETANYAHUDAN YÜRÜYÜLE LGL AçIKLAMA

srail Babakan Netanyahu, göstericilerin yürüyü srasnda Filistin bayra açmasna öfkelendi. Twitter hesabndan yaynlad mesajnda, göstericilerin Filistin bayran tad bir videoya da yer veren Netanyahu, Yahudi ulus devlet yasasnn gerekliliine bundan iyi bir kant olamaz. srail bayran sallamaya ve srailin milli marn gururla söylemeye devam edeceiz. ifadesini kulland.

YAHUD ULUS DEVLET YASASI

srail meclisinde 19 Temmuzda çok az bir oy farkyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasas, iki farkl vatanda modeli öngörüyor. Buna göre, 8 milyonu akn nüfuslu ülkenin yüzde 20den fazlasn oluturan Araplarn ikinci snf vatanda konumuna düecei kaydediliyor.

Halihazrda uygulamada var olduu belirtilen ayrmc politikalar hükme balad eletirileri yöneltilen yasayla, Arapça resmi dil olmaktan çkt ve ülkenin tek resmi dili branice oldu. Bununla birlikte yasann en çok tepki çeken dier maddeleri arasnda u hükümler yer alyor:

Ülkede kendi kaderini tayin etme hakk sadece Yahudilere aittir. srail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi ana vatandr. Dünyadaki tüm Yahudilerin sraile dönme hakk vardr. Yahudilerin dini günleri resmi tatil saylacaktr. srailin bakenti Kudüstür.

Yasada yer alan srail, tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi ana vatandr. ifadesiyle, Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varl ve haklarnn da görmezden gelindii belirtiliyor.

srail, dünyann deiik bölgelerindeki Yahudileri sraile gelip yerlemeye tevik ediyor ancak 1948de vatanlarndan sürdükleri Filistinlilere geri dönme hakk tanmay ise reddediyor.

Ana Sayfaya Git