Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'da bir okula baskın düzenleyip camlarını kırdı

İşgal altındaki Batı Şeria'da bir grup Yahudi yerleşimci, yıkım tehdidi altındaki bir Filistin okuluna baskın düzenleyerek, binaya ve içindeki eşyalara zarar verdi.

Haberler 13.08.2023 - 22:56 Son Güncelleme : 13.08.2023 - 23:00

Filistin haber ajansı WAFAya göre, bir grup Yahudi yerleşimci, Ramallahın doğusunda bedevi topluluklarının yaşadığı bölgede bulunan Ras et-Tin okuluna baskın düzenledi.

Yerleşimciler, 2020 yılında Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi tarafından İsrail işgaline meydan okuma amacıyla inşa edilen okulun camlarını kırarak, eşyalarına zarar verdi.

İsrail, Ekim 2020de C bölgesinde olduğu için yapı ruhsatı olmadığı gerekçesiyle okulun yıkılmasına karar vermişti.

Batı Şeriada Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi tarafından İsrail işgaline meydan okuma amacıyla inşa edilen buna benzer 18 okul bulunuyor.

Öte yandan, Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla, Yahudi yerleşimcilerin, Ras et-Tin okuluna baskın düzenlemesini kınadı.

Açıklamada, eğitim kurumlarına özellikle de C bölgesindeki okullara düzenlenen baskınların, Batı Şerianın Yahudileştirilmesi, ilhak edilmesi ve Filistinlilerin varlığının yok edilmesi çalışmalarının bir parçası olduğu ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında, ABD ile uluslararası camiaya, eğitim kurumlarının korunması konusunda üzerine düşeni yapmaları çağrısında bulunuldu.

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995te imzalanan İkinci Oslo Anlaşması çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Batı Şerianın yüzde 18ini kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistine, yüzde 21lik B bölgesinin idari yönetimi Filistine güvenliği ise İsraile devredilirken, yüzde 61ini kapsayan C bölgesinin idare ve güvenliği İsraile bırakılmıştı.

Ana Sayfaya Git