Yemen'de 3 yılda 2 bin 200 çocuk öldü

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: "(Yemen'de 2015'ten bu yana) En az 2 bin 200 çocuk öldü ve 3 bin 400'ü yaralandı. Bunlar doğrulayabildiğimiz rakamlar. Gerçek rakamlar daha da yüksek olabilir" "Sosyal hizmetler durma noktasına geldi. Ekonomi harabeye döndü. Fiyatlar fırladı. Hastaneler zarar gördü"

Haberler 04.07.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, Yemendeki savata son 3 ylda en az 2 bin 200 çocuun öldüünü ve 3 bin 400 çocuun yaralandn bildirdi.

Fore, BM Cenevre Ofisinde düzenledii basn toplantsnda, Yemende bakent Sana ve geçici bakenti konumundaki Adene geçen hafta yapt 4 günlük ziyareti deerlendirdi.

Acmasz çatmalarn ülkeyi uçurumun kenarna sürükledii uyarsnda bulunan Fore, Sosyal hizmetler durma noktasna geldi. Ekonomi harabeye döndü. Fiyatlar frlad. Hastaneler zarar gördü. Okullar da ya snaa dönütürüldü ya da silahl gruplarn eline geçti. dedi.

Yemende, sviçre nüfusunun tamamndan fazlasna tekabül eden 11 milyon çocuun gda, tedavi, eitim, su ve sanitasyona gereksinim duyduunun altn çizen Fore, 2015ten bu yana salk kurulularnn yarsndan fazlas hizmet vermeyi durdurdu ve bin 500den fazla okul havadan ve karadan bombardman neticesinde zarar gördü. En az 2 bin 200 çocuk öldü ve 3 bin 400ü yaraland. Bunlar dorulayabildiimiz rakamlar. Gerçek rakamlar daha da yüksek olabilir. diye konutu.

En az 2 bin 200 çocuk öldü

Fore, Sanada yetersiz beslenen çocuklarn kald bir kouta, sekiz aylk bir çocuun yeni domu bir bebein arlnda olduuna ahitlik ettiini aktard.

çatmalarn younlat Hudeyde kentinde son iki haftada 5 bin ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldn belirten Fore, son bir haftada bitkisel yan fiyatnn yüzde 30, yemeklik gazn fiyatnn da yüzde 50 arttn sözlerine ekledi.

Uzun süredir siyasi istikrarszln sürdüü Yemende, meru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014ten bu yana bakent Sana ve baz bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limann Husilerden almak için 13 Haziranda koalisyon güçlerinin desteiyle operasyon balatmt. Hükümet güçleri, 19 Haziranda Hudeyde Uluslararas Havalimannn tamamnda kontrolü salamt.

Ana Sayfaya Git