Yemen'de Husiler yüzlerce tutukluyu tek taraflı serbest bıraktı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Yemen'de Husiler tarafından alıkonulan 290 tutuklunun tek taraflı olarak serbest bırakıldığını açıkladı.

Haberler 01.10.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ICRCden yaplan yazl açklamada, bu ay Dhamarda gözalt merkezlerinden birine yaplan saldrda hayatta kalan 42 kiinin de aralarnda bulunduu 290 tutuklunun bugün tek tarafl olarak salverildii belirtildi.

Salverilme ilemine, Ulusal Mahkum leri Komitesinin talebi üzerine ICRC ve Birlemi Milletlerin (BM) olanak tand ifade edildi.

Açklamada, ICRCnin serbest braklan tutuklularn ulam giderleri ve seyahatleri srasndaki dier masraflarnn karlanmas için para yardm yapt ve salverilen çocuklarn karlanmas için de aileleriyle irtibata geçtii kaydedildi.

ICRC Yemen Heyeti Bakan Franz Rauchenstein, konuya ilikin yapt açklamada, çatmann taraflar talepte bulunduunda, tutuklularn salverilmesinde tarafsz bir kolaylatrc (arabulucu) olarak hareket etmeye her zaman hazrz. Bu operasyonun dier salverilmelere kap açacan ve sevdiklerine yeniden kavumay bekleyen aileleri rahatlatacan umuyoruz. ifadesini kulland.

ICRC Yemen Delegasyonu Koruma Bölümü Bakan Robert Zimmerman ise Endieleri dinlemek, aileleriyle temas halinde olduklarndan emin olmak ve gerektiinde dosyalarn takip etmek için gerekli bilgileri toplamak için tüm tutuklularla bire bir görümeler yaptk. diye konutu.

- BMden taraflara çar

Öte yandan, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths de yapt yazl açklamada, Husilerin tutuklular tek tarafl olarak serbest brakmasndan memnuniyet duyduunu belirtti.

Griffiths, tüm taraflara çarda bulunarak, serbest braklan tutuklularn evlerine güvenli ekilde geri dönmelerini salamaya davet etti.

Stockholm Anlamasna göre, Husilerin att admn çatmalara bal olarak tutulan dier tutuklularn mübadelesinin önünü açmasn dileyen Griffiths, daha önce Yemen hükümetinin de çocuklar serbest braktn anmsatt.

Özel Temsilci Griffiths, Yemenli taraflardan birlikte çalp dier tutuklularn salverilmesini isteyerek, Taraflar en yakn frsatta bulumaya ve Stockholm Anlamasndaki taahhütlerine göre gelecekteki takas müzakerelerini sürdürmeye davet ediyorum. ifadesini kulland.

BM himayesinde sveçin Stockholm kentinde, 6-13 Aralk 2018de gerçekletirilen Yemen konulu istiare toplantlar, atekes, taraflarn Hudeydeden çekilmesi ve esir ile tutuklularn takas edilmesi gibi maddelerin yer ald bir anlamayla sonuçlanmt.

Ana Sayfaya Git