"Yemen'de insanlık faciası yaşanabilir"

Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve çatışmalara sahne olan Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'de, çöken sağlık hizmetiyle birlikte kolera ve difteri gibi salgın hastalıklar can alamaya devam ederken yaz aylarında görülmesi muhtemel bir humma ve sıtma salgınının "insanlık faciasına yol açabileceği" uyarısı yapılıyor.

Haberler 04.03.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arap Doktorlar Birlii Genel Sekreter Yardmcs Dr. Abdulkavi e-umeyri, AA muhabirine verdii mülakatta, Yemendeki salk sorunlarnn her geçen gün arttn belirterek insani yardmlarn bir an önce ulatrlmas gerektiini ifade etti.

Arap Yarmadasnn bu en yoksul ülkesinde krsal bölgelerdeki salk sorunlarnn sava öncesi döneme dayandn söyleyen Arap Doktorlar Birliinin Yemen asll Genel Sekreter Yardmcs, çatmalarn balamasnn ardndan bu sorunlarn giderek düüm haline geldiini ve ülkede ba gösteren salgn hastalklarn hzla yayldn dile getirdi.

umeyri, ülkedeki çocuk ölümlerinin önüne geçilemediini ve devam eden çatmalar nedeniyle insanlara salk hizmetlerinin ulatrlamadn kaydetti.

- 18 milyon insana salk hizmeti götürülemiyor

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Austos 2017den bu yana difteri salgn nedeniyle 72 kiinin hayatn kaybettiini hatrlatan umeyri, 2017 ylnda ortaya çkan kolera salgnnn da 2 bin 200 Yemenlinin hayatna mal olduunu belirtti.

Uluslararas örgütleri Yemene acil yardm etmeye çaran umeyri, unlar kaydetti:

Darbeden önce de 7 ila 14 milyon Yemenliye salk hizmeti verilemiyordu. Elimizdeki verilere göre u anki tablo çok daha kötü. Yaklak 18 milyon insana salk hizmeti götürülemiyor. Bu, çok ac bir tablo. Kolera salgnnn yan sra bir de difteri balad. Yaz aylarnda humma ve stma gibi salgnlarn balamasndan endie ediyoruz. Yemende önümüzdeki yaz salk hizmetlerinin götürülememesi nedeniyle insanlk facias yaanabilir. Allah Yemen halknn yardmcs olsun.

- Türkiyenin Yemendeki insani yardmlar

Bölge ülkelerinin Yemendeki yardmlarna ilikin de deerlendirmelerde bulunan umeyri, Türkiye son 10 ylda Yemene çok yardm etti. dedi.

Yemene yapm olduu salk yardmlarndan ötürü Türkiyeye ükranlarn ifade eden umeyri, 30 yllk Ali Abdullah Salih yönetimine son veren 2011 ubat Devrimi srasnda yaralananlarn tedavisi konusunda Türkiyenin önemli yardmlarda bulunduunu dile getirdi.

- Bu kanl mücadele sürdükçe yardmlarn ulatrlmas daha da zorlaacak

ABD, ngiltere, Fransa ve Rusya dörtlüsünün halk fakir ve zayf dümü Arap ülkelerinde devam eden mücadelelerinin en fazla bölgedeki sivil halka zarar verdiinin altn çizen umeyri, Bu kanl mücadele sürdükçe muhtaç insanlara yardmlarn ulatrlmas daha da zorlaacak. Öyle anlalyor ki önümüzdeki günlerde bölge dengelerinde herhangi bir deiiklik olmayacak ve bölge insan ac çekmeye devam edecek. diye konutu.

Msrda yaayan Yemenli Doktor umeyri, Arap Doktorlar Birliinin çalmalar hakknda da bilgi verdi.

umeyri, birliin Yemende gerçekletirdii 5 ayr salk projesinin yan sra Filistin, Suriye, Irak, Sudan ve Somali gibi ülkelerde de çalmalar yaptn, Afrikada körlüe kar mücadele kapsamnda 30 bin ameliyat gerçekletirdiini aktard.

- Yemendeki iç sava ve salgn hastalklar

Yemen, 11 ubat 2011deki devrimden bu yana siyasi istikrarszlk ve iç çatmalarla bouuyor. Ülkede 2014 ylnda ran destekli silahl güce sahip Husiler ile devrik Cumhurbakan Ali Abdullah Salih yanllarnn bakent Sanann yan sra dier baz kentleri ele geçirmesiyle balayan iç sava yllardr devam ediyor.

Suudi Arabistan öncülüündeki koalisyon güçlerinin destekledii meru hükümet ile Husiler arasnda yaklak 3 yldr iddetli çatmalara sahne olan Yemen, bir taraftan da kolera ve difteri gibi salgn hastalklarla mücadele ediyor.

Ana Sayfaya Git