Yemen'deki çatışmaların denizlere sıçramasından endişe ediliyor

Yemenli uzmanlar, ülkede yaklaşık 7 yıldır hükümet güçleri ile İran destekli Husi milisleri arasında süren çatışmaların, Husilerin dün BAE'ye ait bir yük gemisine el koymasıyla denizlere de sıçrayarak "tehlikeli sonuçlar doğuracağını" öngörüyor.

Haberler 05.01.2022 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemende hükümet güçlerine destek için 2015te Suudi Arabistan öncülüünde kurulan Arap koalisyonu, dün Husilerin, ülkenin batsnda yer alan Hudeyde Liman açklarnda salk ve tbbi malzeme tayan bir yük gemisine el koyduunu duyurdu.

Arap koalisyonundan yaplan açklamada, Husi milisler, Hudeyde açklarnda (BAE bandral) Ravabi adl kargo gemisine silahl saldr gerçekletirdi. ifadelerine yer verilerek, Husilere söz konusu gemiyi derhal serbest brakmalar çarsnda bulunuldu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri de yapt açklamada, Yemen sularna izinsiz giren ve askeri teçhizat tayan, Arap koalisyonuna bal Birleik Arap Emirlikleri (BAE) askeri kargo gemisine el konuldu. ifadelerini kulland.

Konuyu AAya deerlendiren Yemenli uzmanlar, yaklak 7 yldan beri ülkenin bakenti Sana ve dier kritik baz bölgeleri kontrol eden Husiler ile hükümet güçleri arasndaki çatmalarn dünkü gemi olayndan sonra artk denizlerdeki karasularna da tandna dikkati çekiyor.

Denizlerde olabilecek çatmalarn tehlikeli sonuçlar olacak

Yemenli gazeteci yazar Ömer Hasan, Husiler ile hükümet güçleri arasndaki çatmalarn Yemenin liman ve karasular ile denizlerdeki uluslararas güzergahlara kaymas çok tehlikeli sonuçlar douracaktr. ifadelerini kulland.

çatmalarn denizlere sçramasyla doacak tehlikeli sonuçlarn Yemen ve komu ülkeler düzeyinde kalmayacan savunan Hasan, Bu çatmalardan uluslararas deniz ticareti de olumsuz etkilenecektir. Nitekim dünyann en önemli boazlarndan biri olan Babul Mendeb Boaz bu bölgeye çok yakn ve oradan günlük 5 milyon varil civarnda petrol ABD ve Avrupa Birlii ülkelerine doru yol alyor. diye konutu.

Gemiye ey koyan randr iddias

Yemenli siyaset uzman yazar madi Hadi ise bu tür bir gemiye el koymann Husileri aan bir eylem olduunu söyleyerek, Aslnda bu ii yapan randr. ran yapt ve vekaleten savatrd Husilerin bunu üstlenmesini istemitir. dedi.

Yemendeki çatmalara rann dorudan müdahil olmas ile çekimelerin denizler ve limanlara kayabilecei tehlikesine kar uyarda bulunan Hadi, Daha önce de rann Suudi Arabistandaki baz tesislere yönelik saldrsn Husiler üstlenmiti. Ancak Husilerin kuru bir üstlenmeden baka hiçbir rolleri yoktu. deerlendirmesinde bulundu.

Uzun süredir siyasi istikrarszln hüküm sürdüü Yemen, yaklak 7 yldr ran destekli Husiler ile hükümete bal güçler arasnda çatmalara sahne oluyor.

Husiler, Eylül 2014ten bu yana bakent Sana ve baz bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015ten bu yana Husilere kar Yemen hükümet güçlerine destek verdiini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git