Yemen'in Hudeyde kentinde operasyonlar durdu

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Karkaş, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Hudeyde'deki askeri operasyonları 23 Haziran'da geçici olarak durdurduğunu açıkladı

Haberler 02.07.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yemende meru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüündeki koalisyon güçlerinin El-Hudeyde kentindeki operasyonlarn Birlemi Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffithsin giriimine destek olmak amacyla geçici olarak durdurduu bildirildi.

Açklamay Birleik Arap Emirlikleri (BAE) Dilerinden Sorumlu Devlet Bakan Enver Karka, resmi Twitter hesabndan yapt.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffithsin Husilerin koulsuz olarak Hudeyde kenti ve limanndan çekilmesini öngören giriimini memnuniyetle karlyoruz. ifadelerini kullanan Karka, bu giriimin baarya ulamasna destek vermek için koalisyon güçlerinin Hudeydedeki ilerleyiini 23 Haziranda durdurduunu belirtti.

Operasyonlarn 1 hafta süreyle askya alndn kaydeden Karka, sürenin sona erip ermediine dair net bilgi vermezken, basky artrmaya devam ettiklerini ve Griffithsin Sana ziyaretinin sonucunu beklediklerini belirtti.

Hudeyde operasyonunun havalimann kontrol altna alma ve Husilerin taviz vermesini salama noktasnda baarl olduunu ifade eden Karka, Husilerin bu sürece ne derece ciddiyetle yaklatklarnn ve zaman kazanma amacnda olup olmadklarnn görüleceini dile getirdi.

Hudeyde kentinde operasyonlar durdu

Karka, Griffithsin giriiminin baarsz olmas halinde operasyonun devam edeceini ve sonuç olarak Hudeyde kentinin kontrol altna alnacan ve Husilerin ciddiyetle müzakerelere katlmasnn salanacan aktard.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, cuma günü Husilerin Hudeyde Limannn idaresini BMnin üstlenmesi yönünde bir teklifte bulunduunu ve Yemendeki meru yönetimin de bunu onayladn açklamt.

Griffiths, geçen ay Hudeydedeki askeri gerginliin trmann durdurmak için çkt son turda Ummanda Husilerle, Yemenin geçici bakenti konumundaki Adende Cumhurbakan Abdurabbu Mansur Hadi ile görümütü.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limann Husilerden almak için 13 Haziranda koalisyon güçlerinin desteiyle operasyona balamt. Hükümet güçleri, 19 Haziranda Hudeyde Uluslararas Havalimannn tamamnda kontrolü salamt.

Ana Sayfaya Git