Yeni Zelanda'da terör kurbanları için büyük dayanışma

Yeni Zelanda genelinde Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitiren 50 kurban için anma törenleri yapıldı.

Haberler 23.03.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke basnnda yer alan haberlere göre, Christchurchde geçen cuma iki camiye düzenlenen ve 50 kiinin hayatn kaybettii terör saldrsnn ardndan Müslümanlara destek için cuma ezan, devlet kurumlar Radyo Yeni Zelanda (RNZ) ve Yeni Zelanda Televizyonu (TVNZ) araclyla canl yaynland.

Ezann ardndan terör kurbanlarna sayg amacyla 2 dakikalk sayg duruunda bulunuldu.

Nur ve Linwood camilerinde yaamn yitirenler için Yeni Zelandann tüm kentlerinde anma törenleri düzenlendi.

- Babakan Ardern Christchurchdeki cuma namazna katld

Yeni Zelanda Babakan Jacinda Ardern, takt siyah baörtüsüyle Christchurchdeki Hagley Parkta klnan cuma namazna katld.

Terör saldrsnn ardndan söylemleri, ald tedbirler ve terör maduru Müslümanlara scak yaklamlaryla takdir toplayan Ardern, namaz öncesindeki ksa konumasna hadisle balayarak, Peygamber Muhammed dedi ki karlkl efkat, merhamet ve sempatileri ile inananlar tek bir beden gibidir. Vücudun herhangi bir ksm ac çekerse, tüm vücut ac hisseder. Yeni Zelanda sizinle yasta. Hepimiz biriz. ifadelerini kulland.

Bakent Wellingtonda cuma namaz srasnda Kilbirnie Camisinin dnda yüzlerce kii koruma ve dayanma amacyla sembolik insan zinciri oluturdu.

- Yeni Zelandann yenilmez olduunu gösterdik

Linwood Camisi mam Alabi Lateef Zirullah tarafndan okunan ezann ardnda hutbeye çkan Nur Camisi mam Gamal Fouda, Babakan Ardern, hükümet yetkilileri ve Yeni Zelandallara desteklerinden dolay teekkür etti.

Terörün, rengi, dini ve rk olmadn vurgulayan Fouda, Yeni Zelandann yenilmez olduunu gösterdik. Dünya bizde sevgi ve birliin örneini görebilir. Kalbimiz krk ama biz krlmadk (yenilmedik). diye konutu.

- Yeni Zelandal kadnlardan baörtülü destek

Yeni Zelandada cami saldrlarnn ardndan Müslümanlarla dayanma için baörtüsü kampanyas balatld.

Ülke genelindeki anma törenlerine katlan çou kadn, Müslüman kadnlara destek olmak amacyla baörtüsü takt.

Baz televizyon sunucular ekrana baörtüsü ile çkarken, sosyal medyada #headscarfforharmony etiketiyle baörtüsü takan kadnlar fotoraflarn ve mesajlarn paylat.

- Terör saldrlarnda hayatn kaybeden 26 kii topraa verildi

Klnan toplu cenaze namaznn ardndan Christchurch Memorial Park Mezarlnda düzenlenen törenle 26 kii topraa verildi. Cenaze törenine binlerce kiinin katld belirtildi.

Saldrnn en genç kurban 3,5 yandaki Mucad brahim de bugün topraa verilenler arasnda yer ald.

- Avustralyadaki camilerde gyabi cenaze namaz klnd

Avustralyal Müslümanlar, Christchurchteki Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldrsnn ardndan, ilk cuma namaznda hayatn kaybeden 50 kii için gyabi cenaze namaz kld.

Ülke genelindeki yüzlerce camide verilen cuma vaaz ve hutbesinde, terörün korku salarak toplumu birbirinden ayrmay hedefledii hatrlatlarak, birlik mesajlar verildi.

- Olaylar teröristin istedii ekilde olmad

Melbournedeki Meadow Heights Camisinde cuma hutbesini veren Avustralya Milli Görü Gençlik Tekilatlar Bakan Talha Bozkurt, AA muhabirine yapt açklamada, Müslümanlarn her zaman olduu gibi korkmadan camiye geldiklerini söyledi.

Bozkurt, Allaha ükürler olsun ki olaylar teröristin istedii ekilde olmad. Gördüünüz üzere çok büyük bir cemaatimiz vard elhamdülillah. Onlarn amac, Müslümanlar toplum içine çkmaktan, camiye gitmekten korkutmak. Allaha ükür, bizim korkacamz bir ey yok. Biz zaten ölüme doutan itibaren inanan insanlarz, o tür eyler bizi etkilemez. ifadelerini kulland.

Saldrnn ardndan farkl inançlara mensup Avustralyallarn slama ilgi duyduunu vurgulayan Bozkurt, Burada toplum çok büyük bir birlik içinde. Müslümanlarla olsun, gayrimüslimlerle olsun. Gayrimüslim komularmz gelip selam veriyorlar, siyasiler geliyorlar. Herkes slama merak duymaya balad. Bu da Allahn hikmetlerinden birisi. Biz de elimizden geldii kadar bir eyler anlatmaya çalyoruz. dedi.

Victoria eyaletindeki tüm camilerde polis ekipleri bulundurduklarn söyleyen Hume Bölgesi Emniyet Amiri Darren Franks, camilerde bulunmalarn, Camiler için risk yok, namaza gelenler için de bir risk yok. Burada toplumla birlikte olduumuzu vurgulamak istiyoruz. Herkesin rahat bir ekilde ibadetini yapma hakk var ve toplumun bizi polis üniformasyla darda görmesi çok önemli. Onun için buradayz. sözleriyle açklad.

- Babakan Ardernin ölümle tehdit edildii ortaya çkt

Öte yandan New Zealand Herald gazetesinde yer alan habere göre, Babakan Jacinda Ardernin sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri ald ortaya çkt.

Arderne bir Twitter hesabndan gönderilen silah fotorafnn da yer ald mesajda, Srada sen varsn ifadesinin yer ald belirtildi.

Polis yetkilileri hesabn dondurulduunu, tehditlerle ilgili gerekli incelemelerin balatldn söyledi.

Ana Sayfaya Git