Yeni Zelanda'da yeni silah yasası meclisten geçti

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen terör saldırısının ardından, tüm yarı otomatik silah ve saldırı tüfeklerinin yasaklanmasını öngören yasa mecliste kabul edildi.

Haberler 11.04.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Zelandann Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen terör saldrsnn ardndan, ülkede tüm yar otomatik askeri tarz silah ve saldr tüfeklerini yasaklayan yasa bire kar 119 oyla meclisten geçti.

Radyo Yeni Zelandann haberine göre, mecliste 8 gündür görüülen silah reformu yasas üçüncü kez okunmasnn ardndan 120 milletvekilinden 119unun oyuyla kabul edildi.

Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerinde 50 kiinin hayatn kaybettii, 50 kiinin yaraland terör saldrsnn ardndan hazrlanan tüm yar otomatik askeri tarz silah ve saldr tüfeklerine yasaklama getiren yasa, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddynin onaynn ardndan yürürlüe girecek.

Bu silahlar öldürmek, sakatlamak için tasarlanm

Yasann meclisten geçmesinin ardndan teekkür konumas yapan Babakan Jacinda Ardern, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin bir araya gelerek önemli bir adm attn söyledi.

Meclisin terör saldrsndan 26 gün sonra yasay çkartma baars gösterdiini ifade eden Ardern, unlar kaydetti:

Burada olmamzn nedeni madurlar ve aileleri. Hastanedeki yarallar ziyaret ettiimde, hiçbirinin sadece tek yerinde kurun yaras yoktu. Her birinde birden fazla kurun yaras vard. Sakat brakc yaralanmalar vard, iyilemeleri aylar sürebilecek yaralar. Bu insanlar hayatlar boyunca psikolojik rahatszlk bir yana engelleri ile yaayacak. Onlar için buradayz, inanyorum ki onlar da burada bizim yaptklarmza destek veriyor. çünkü bu silahlar öldürmek, sakatlamak için tasarlanm.

Toplanacak silahlarn maliyeti 200 milyon dolar

Toplanacak silahlarn maliyetinin 200 milyon Yeni Zelanda dolar civarnda olacan belirten Ardern, Halkmzn güvenliini salamak için ödememiz gereken miktar bu. dedi.

Yeni yasaya göre, genel af kapsamnda geri alnacak silahlarn fiyatlarn uzmanlardan oluacak ekip belirleyecek.

Yasada belirtilen kriterlerdeki silahlarn yasal sürede bildirilip teslim edilmemesi durumunda 3 yla kadar hapis cezas veya 4 bin dolara kadar para cezas verilebilecek.

Yeni Zelandann Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine, 15 Mart Cuma günü yaplan terör saldrasnda 50 kii hayatn kaybetmi, 50 kii yaralanmt.

Saldrnn hemen ardndan açklamada bulunan Babakan Jacinda Ardern, ülkedeki silah yasasnn deitirilecei sözünü vermiti.

Ana Sayfaya Git