"Yeni Zelanda'daki terörist saldırı ikinci 11 Eylül oldu"

Yeni Zelanda'daki El Nur Camisi'nin imamı Gamal Fouda, "Christchurch terör saldırısını ikinci 11 Eylül saldırısı olarak adlandırıyorum. Dünyayı değiştirmek için bir dönüm noktası olacak." dedi.

Haberler 08.04.2019 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Zelandada geçen ay terör saldrsna maruz kalan El Nur Camisinin imam Gamal Fouda, AA muhabirine Yeni Zelandadaki terör saldrs, Müslümanlarla dayanma içinde olan Yeni Zelanda Babakan Jacinda Ardern ve Türkiyenin saldrya urayan insanlara desteine ilikin açklamalarda bulundu.

Yurt dndan, Yeni Zelandadaki Müslümanlara destek vermek, efkat göstermek ve basal dilemek için gelen ilk kiilerin Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay ve Dileri Bakan Mevlüt çavuolu olduunu belirten Fouda, Kendileriyle ilk gün otelde görütüm. Ertesi sabah aileleri ziyaret ettiler ve basal dilediler. Oradan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan aradlar. Cumhurbakan Erdoan, telefonda insanlarla konutu. Bu destek terör saldrsna urayan insanlarn ihtiyac olan bir eydi. Her yerden ve her kesimden destek gördük. nsanlar bizim acmz hissetti. diye konutu.

Saldr uzun dönem hafzalardan çkmayacak çok büyük bir trajedi

Fouda, saldrnn sadece Müslümanlara kar deil Yeni Zelandaya da kar yapldnn altn çizerek Harika insanlarn yaad, harika hükümetin ve babakann olduu harika ülkede herkes oke olmutu. Yeni Zelanday böyle saldrlarn olabilecei en son yer olarak düünürdük. Bu uzun dönem hafzalardan çkmayacak çok büyük bir trajedi. dedi.

Yeni Zelanda halknn, Müslümanlarla dayanma içinde olduunu anlatan Fouda, insanlarn adalet, sayg ve destek gördükleri bir ülkede yaadklar zaman, o ülkenin parças gibi hissettiklerini dile getirdi.

Terör saldrsnn ardndan Müslümanlar suçlayan açklamalaryla tepki çeken Avustralyal bamsz Senatör Fraser Anning ve ona yumurta atarak protesto eden 17 yandaki Will Connolly için Fouda, u ifadeleri kulland:

Avustralyallarn çounluu çok kibar insanlardr. Sadece baz politikaclar nefret oluturan konumalar yapyor. Uzaklatrlmas gerekir. Nefreti konuanlar ve yayanlar politikac ve lider olmamal. Bana göre yumurta kötülük konuan ve yayan kiiye Allah tarafndan gönderilmi kutsanm bir yumurtayd. Genç bir insan bu politikacya ahlak ve insani deerler hakknda ders verdi. Ona yeni neslin aptal olmadn, soru sorduunu ve eletirdiini gösterdi.

Fouda, eletirel düüncenin Yeni Zelanda ve Avustralya eitim sisteminin önemli parças olduuna iaret ederek Eletirel düünce ile gençler yanl yönlendirmelere ve beyin ykamalara maruz kalmaktan korunur ve liderlik edebilir. dedi.

Söz konusu terör saldrsnda ehit olanlar içinde deerlendirmelerde bulunan Fouda, Allah onlar seçti. Adaletsizlikle dolu bir dünyadan adaletle dolu bir dünyaya gittiler. deerlendirmesinde bulundu.

Saldr dünyay deitirmek için bir dönüm noktas olacak

Christchurch terör saldrsn, ikinci 11 Eylül saldrs olarak niteleyen Fouda, öyle devam etti:

Saldr dünyay deitirmek için bir dönüm noktas olacak. 11 Eylül sonras, Müslümanlara kar rkçlk ve nefret söylemleri balad. Onlar hedef alnarak herkes ayn sepete konuldu. Dünya aslnda bunun, teröristlerin ve eytani insanlarn gerçekten istedikleri ey olduunu fark etmedi. eytani insanlar bundan faydalandlar. 11 Eylül saldrsn yapanlarn kendi siyasi gündemleri vard. slam ve Müslümanlara ilikin gündemleri yoktu. Durup düünmemiz lazm. Terörizmin dini yoktur, inanc yoktur, dili yoktur, rengi yoktur, rk yoktur, tanrs yoktur. Bu yüzden aslnda durmal ve düünmeliyiz. Cani, dini, rengi ve rk ne olursa olsun cani olarak etiketlenmelidir.

Baz uluslararas medya kurulularnn, Christchurch saldrsnn failini terörist olarak tanmlamamasn eletiren Fouda, Halen Müslümanlara kar nefret ve rkçlk devam ediyor. Bunu Müslüman birisi yapsayd, Müslümanlarn hepsi, yapan terörist olarak adlandrrd. Fakat Müslüman olmayan birisi yapt zaman, baz insanlar siyaseten teröriste terörist dememe eilimdeler. Fakat onlarn kalplerinde bunu bir terör saldrs olarak gördüklerini biliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Medyann nefret ve rkçlkla mücadeledeki önemine vurgu yapan Fouda, Medya insanlarn fikirlerini ekillendiriyor. Buna sosyal medya da dahil. dedi.

nsanlar araba anahtarlarn, cüzdanlarn, banka kartlarn ihtiyaçlarn giderilmesi için camide brakt

Fouda, terör saldrsnn ardndan söylemleri, davranlar ve çkard yasalarla tüm dünyann takdirini kazanan Yeni Zelanda Babakan Jacinda Ardernn saldrdan 3 saat sonra kendisini arayarak Müslüman toplumunun neye ihtiyac olduunu sorduunu ve bir gün sonra da göçmenlik idaresi dahil bütün kamu kurumlarn ihtiyaçlar gidermek için sahaya sürdüünü anlatt.

Ardernin, dünyaya sevgi dersi verdiini ifade eden Fouda, unlar dile getirdi:

Ardern, bir liderin nasl olmas gerektiine dair güzel bir örnek oldu. Yöneticiler, insanlar kutsal kitaptan daha fazla adalete, mutlulua ve sevgiye götürebilir. çünkü iyi bir örnek oluturuyorsun. Jacinda Ardern, dünyann, barn, sevginin, insanln, kibarln ve efkatin annesidir. Dünyaya, bir ulusun nasl yönetilecei ve bir ülkenin bara nasl tanacana dair iyi örnek oldu.

Saldrdan sonra sokakta yürümekte zorluk çektiini anlatan Fouda, mam elbisesiyle sokakta yürüyemedim. Herkes bana sarlarak Biz sizinleyiz diyordu. nsanlar araba anahtarlarn, cüzdanlarn ve banka kartlarn ihtiyaçlarn giderilmesi için camide brakt. diye konutu.

Dünyada slamofobi gerçek ve öldürüyor

Avrupa Müslümanlar Forumunun davetlisi olarak Avrupaya geldiini aktaran Fouda, sözlerini öyle tamamlad:

Dünyada slamofobi gerçek ve öldürüyor. Son 20 yldr Müslümanlar, baz siyasi liderler ve baz medya kurulular tarafndan kullanld. Buraya, dünyaya Durup ne olduu konusunda düünmeye ihtiyacmz var. demeye geldim. Müslümanlarn hepsini bir teröristle ayn sepete koyarak aslnda teröristlere destek veriyorsun. Medya ve sosyal medya, iddeti ve nefreti tevik etmek için bir araç olmamal, dünyaya sevgi eken ve insanlar bir araya getiren bir araç olmal. Bu hepimiz için en iyisi. Müslümanlarn içinde bulunduklar toplumun dilini, kültürünü ve geleneklerini örenmesi gerekir. Gerçek gündemle ve içinde yaadklar toplumla beraber yaamallar.

Yeni Zelandann Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Martta düzenlenen terör saldrsnda aralarnda kadn ve çocuklarn da bulunduu 50 kii hayatn kaybetmi, 50 kii yaralanmt.

Fouda, Almanyann Hamburg kentinde düzenlenen Avrupa Müslümanlar Forumu Konferansna katldktan sonra bakent Berlinde Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnn (SETA) refakatinde baz siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin yetkilileriyle görütü.

Fouda, Avrupann Paris ve Brüksel gibi dier ehirlerine geçerek yetkililer ve sivil toplum kurulularla görümeler yapacak.

Ana Sayfaya Git