YPG, PKK çarkında

Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) eski Dış İlişkiler Sorumlusu Siyamend Haco, "YPG, Suriyeli Kürtlerin değil PKK'nın çıkarlarını temsil ediyor." dedi.

Haberler 18.02.2018 - 11:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankarada bulunan ENKSnin eski D likiler Sorumlusu Siyamend Haco, Suriyede yaanan son gelimeleri AA muhabirine deerlendirdi. Esed rejimi ile PYD/PKK arasndaki ilikinin bölgesel gelimelere göre inili çkl bir seyir izlediini belirten Haco, örgütün ABDye yaknlamasnn ardndan Esed rejimi ile arasnn bozulduunu ancak son zamanlarda iki grup arasnda yeniden yaknlama yaandn söyledi.

Esed rejimi ile PYD/PKKnn Türkiyeyi ortak düman olarak gördüünü ifade eden Haco, Türkiyenin Afrine düzenledii harekattan sonra Esed rejimi ile YPG arasnda yaknlama balad ve rejim açkça Türkiyeye kar YPGyi destekliyor. diye konutu.

MATTS KENDNE BLE YALAN SÖYLED

PYDnin, PKKnn Suriye kolu olduuna dikkati çeken Haco, PYD/PKKnn Kandilden yönetildiini ve örgütün tüm kararlarn PKKnn çkarlarna uygun ekilde alndn vurgulad. Haco, PKKnn u anda en önemli projesinin Suriye olduunu ve Suriyedeki çkarlarndan vazgeçmeyeceini kaydetti. PYDnin, PKKdan ayrlmasnn mümkün olmadn dile getiren Haco, PKK, PYD araclyla Suriyenin dörtte birini kontrol ettiini ve buradan maddi çkar saladn anlatt.

Hoca, tüm bu nedenlerden dolay ABD Savunma Bakan Jim Mattisin PYDyi, PKKya kar savatrma önerisinin absürt olduunu belirterek, Mattisin önerisi, Türk ordusunu, Türk ordusuna kar savatracam demek gibi bir ey. PKK ve YPG ayn grup. Mattis, bu açklamasyla kamuoyuna ve kendisine yalan söyledi. diye konutu.

Esed rejimi ile PYD/PKK arasndaki ilikiye tepki gösteren Haco, PYD/PKKnn Suriyeli Kürtlerin partisi olmad deerlendirmesinde bulundu. Haco, Eer ki YPG, Suriyeli Kürtlerinin partisi olsa Türkiyenin harekat balaynca, yllarca Kürtlere eziyet eden, 120 binden fazla Kürdü vatandalktan çkaran Esed rejiminden destek istemezdi. YPG Suriyeli Kürtlerin deil PKKnn çkarlarn temsil ediyor. ifadelerini kulland.

- PYD/PKK SURYEDE DKTATÖRLÜK KURUYOR

PYD/PKKnn igal ettii bölgelerde bask uyguladna dikkat çeken Haco, Onlara kim kar çkyorsa düman olarak görüyorlar. YPG, ortaya çkt günden beri Suriyede kontrol ettikleri bölgelerde Baas rejimine benzer bir diktatörlük kuruyor. Onlar eletirenleri ya hapse atyorlar ya da topraklarndan sürüyorlar. Bunlarn basklar yüzünden birçok kii ülkesini terk etti. dedi.

PYDye kar olan 14 partinin oluturduu Kürt Ulusal Konseyinin 2017 banda Suriyenin kuzeyinde 35 ofisi olduunu dile getiren Haco, u anda bu ofislerinin hepsinin PYD/PKK tarafndan kapatldn vurgulad. Örgütün farkl seslere tahammül edemediine iaret eden Haco, PYD/PKK basklarnn, Suriyenin dna tatn vurgulad.

Almanyada ikamet eden Haco, Türkiyeyi ziyaret edeceim ortaya çknca, YPG/PKK yandalar sosyal medyada aleyhime kampanya düzenlediler. Beni Kürtlere ihanet etmekle suçladlar. Gelen bu basklarn ardndan iki gün önce Kürt Ulusal Konseyi üyeliimi askya ald. PYD/PKK demokrasi istediini söylüyor ama demokrasinin en önemli parças insanlar sizin görüünüzden farkl görülere sahip olmasna izin vermenizdir. Aleyhime yaplan karalama kampanyas, PYD ve PKKnn ne kadar demokratik olduunu gösteriyor. ifadelerini kulland.

PYD/PKKnn hedeflerine ulamak için kadnlar araçsallatrdna vurgu yapan Haco, unlar kaydetti: PKKda tüm kararlar erkekler tarafndan alnyor. PKKnn veya YPGnin herhangi bir önemli konumunda kadnlar bulunmuyor. Bu da kadnlarn bu örgütler içerisinde önemli rol oynamadn gösteriyor. Kadnlar öne sürerek gerek duyduklar resmi oluturmaya çalyorlar.

Suriyedeki Kürtlerin, Türkiye ile iyi ilikiler kurmay istemesi gerektiini dile getiren Haco, Eer ki Suriyedeki Kürtler ve Türkiye arasnda iyi ilikiler olursa bu iki tarafn da çkarna olur. diye konutu.

Ana Sayfaya Git