YPG/PKK ile ÖSO Suriye'nin kuzeyinde çatışıyor

YPG/PKK, Suriye'nin kuzeyindeki muhaliflere taciz atışlarını hızlandırdı. Muhaliflerin karşılık vermesi üzerine çatışmalar yaşanıyor.

Haberler 26.09.2018 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YPG/PKK, iki yl önce Afrinden güneydouya doru yaylarak igal ettii Tel Rfat ilçesinden, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) hedeflerine taciz atlar yapyor.

Tel Rfatn karsndaki Marede konulu ÖSOnun karlk vermesi üzerine Azez-Mare hattnda balayan çatmalar, üç gündür sürüyor.

YPG/PKK, bu hattaki yerleimlere havan topu saldrlar da yapyor. çatmalar halihazrda düük younluklu sürüyor.

- TSK TAKVYE YAPTI

Frat Kalkan Harekat bölgesinde konulu Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) unsurlar da havan topu saldrlarna obüs atlaryla karlk verdi.

Bu arada TSK, Frat Kalkan Harekat bölgesinin YPG/PKK ile olan cephe hatlarn da güçlendirdi.

TSK konvoylar, bölgeye yaklak 30 araçla tank, personel tayc, obüs ve uzun namlulu silah sevk etti.

- TEL RIFATIN DURUMU

YPG/PKK, 2016 balarnda, Frat Nehrinin dousunda igal ettii topraklar ile batsnda bulunan Afrini karadan birletirmek için arada kalan bölgeleri ele geçirmeyi amaçlad. Afrinden güneydouya, Münbiçten de batya hamle yapan örgüt, Tel Rfat ve Bab alarak, hatt birletirmeye çalt. YPG/PKK, böylece Suriye-Türkiye snr boyunca kesintisiz hakimiyet kua oluturacakt. Teröristler, o dönem Rusyann youn hava desteini alarak, Afrinden güneydouya doru yayld. Afrinden çkan örgüt, muhaliflerin kontrolündeki Tel Rfat ilçesi ve çevre köylerini hzla igal etti.

YPG/PKK, Tel Rfat igali srasnda yaklak 250 bin Arap sivili göçe zorland. Tel Rfatllar, Frat Kalkan bölgesine komu ve muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine snd.

Örgüt, igalden sonra Tel Rfata Afrinden getirdii aileleri yerletirmeye balad.

Halihazrda ilçede 15-20 bin civar Kürt ve Arap yayor. Ancak bunlarn yalnzca 700-800 kadar Tel Rfatn yerlisi olan Araplardan oluuyor.

Zeytin Dal Harekatnda Tel Rfata bal baz köyler, teröristlerden kurtarlmt. eale köyünü ise harekattan cesaret alan ve daha önce Baba snan köylüler kendi imkanlaryla geri almt.

Öte yandan, Tel Rfatn güneydousunda küçük bir bölgede Bear Esed rejimi varl da bulunuyor.

Eylül 2017de, Rusya, YPG/PKKy Tel Rfat rejime devretmesi için ikna ettikleri yönünde bir açklama yapmt. Bu srada bölgeye Rus askeri polisi konulanmt.

Ancak böyle bir devir gerçeklememiti. lçede uzun süredir Rus askeri polisine rastlanmazken, rejim güçleri devriye geziyor. Rejim, Tel Rfatta yalnzca, ilçenin güneydousunda Vahiyye adl küçük bir bölgede hakim durumda.

Ana Sayfaya Git