YPG/PKK ve Esed petrol ile gazın devri için de anlaştı

YPG/PKK, işgalindeki petrol ve gaz sahalarının işletmesini rejime devredecek

Haberler 20.07.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim, YPG/PKK igalindeki bölgelere elektrik datacak

Petrol ve gaz rejim bölgelerine götürecek borularn yapm ve onarmna baland

PKK ve Bear Esed rejimi, örgüt igalindeki iki büyük barajdan sonra petrol kuyularnn iletmesinin rejime devri konusunda da anlat.

YPG/PKK ve rejim, bir aydr yürüttükleri müzakereleri sonuçlandrarak örgütün igalindeki petrol sahalarnn iletme haklarnn rejime devredilmesinde uzlat. Anlamaya göre, rejim, Kanadal bir irketin döeyecei veya onaraca borularla kuyulardaki petrolü ve doalgaz kendi bölgelerine çekecek. Rejim, petrol ve doalgazdan ürettii elektrii YPG/PKKnn igalindeki alanlara datacak.

Anlamann detaylar

YPG/PKK ihtiyac olan ham petrolü dorudan kuyulardan almaya devam edecek. Kanadal irketle kontratn ilk aama için 6 aylna yapld, borularn döenmesine ve mevcut borularn onarmna Deyrizordan baland örenildi.

Borular, ülkenin en büyük petrol sahas El Ömer ve Tanak sahalarndan balayarak, petrolü rejim kontrolündeki Teym sahasna aktacak. Son durak ise rejimin Humustaki rafinerisi olacak.

El Ömer ve Tanak sahalarndan çkan doalgaz da YPG/PKKnn igalindeki Koniko gaz tesisine gelecek, rejim buradan doalgaz çekecek. Bu kapsamda geçen hafta aralarnda Rus uzmanlarn da bulunduu bir rejim heyeti, ülkenin en büyük petrol sahas El Ömeri ziyaret etmiti. 16 Temmuzda da rejim ve YPG/PKK, ülkenin en büyük iki baraj olan Tabka ve Tirinin iletmesinin rejime devri için uzlamt.

YPG/PKK ve Esed petrol

YPG/PKK ve rejim, 2 Haziranda El Ömerden çkartlan petrolü takas etme konusunda anlamaya varmt. Rejim ve YPG/PKK yaklak bir yl önce Suriyede örgütün igal ettii Haseke ilindeki sahalardan çkarlan petrolün gelirini paylama karar almt.

ABD destekli YPG Suriyede petrol kaynaklarnn yaklak yüzde 70ini igal ediyor. Irak snrndaki Deyrizor ili, Suriyenin en büyük petrol sahalarna ev sahiplii yapyor. 11 büyük yatak, nehrin dousunda yer alyor. Deyrizoru ikiye bölen Frat Nehrinin dousundaki El Ömer, Tanak, Vard, Afra, Kevari, Cefre, Carnuf, Azrak, Kahar, ueytat ve Galban petrol sahalar, tahmini hesaplamalara göre Suriyenin enerji kaynaklarnn yaklak üçte birini oluturuyor.

Ana Sayfaya Git