YPG/PKK'nın tünelleri baraj faciasına davetiye çıkarıyor

Suriye'nin Haseke ilindeki Mezkeft Barajı'nda tehlikeli seviyeye ulaşan suyun fazla kısmının bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor

Haberler 24.11.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin Haseke ilinde Türkiye snrna 4 kilometre uzaklktaki Mezkeft Barajnn çevresine tüneller kazan YPG/PKK, en yüksek seviyeye ulaan suyu tahliye etmeyerek barajn yklmasna ve 39 köyün sular altnda kalmasna yol açabilir.

AAnn yerel kaynaklardan edindii bilgiye göre, YPG/PKK igalindeki Haseke ilinin kuzeydousunda yer alan Kahtaniye beldesindeki Mezkeft Barajnda su seviyesi, yeterli ekilde tahliye edilmediinden en yüksek düzeye ulat.

Türkiye snrna yaklak 4 kilometre uzaklktaki baraj, YPG/PKKnn tutumu nedeniyle çökme tehlikesiyle kar karya.

Yaklaan k mevsimindeki yalarla barajn yklmasndan endie duyan bölge halk ve mühendisler, iç sava öncesi ina edilen barajn bakm ve denetimlerinin yeterli ekilde yaplmadn belirtiyor.

Mühendisler, baraj kapaklarnn açlarak fazla suyun peyderpey tahliye edilmesini talep ederken, Mezkeft Barajn tünellerle çevreleyen YPG/PKKllar bu uyarlar dikkate almyor.

Barajn etrafnda kazdklar tüneller su altnda kalabilecei için kapaklar açtrmayan YPG/PKKl teröristler, barajn çökme tehlikesini görmezden geliyor.

- 39 köy su altna kalabilir

Güvenlik endiesiyle adn vermek istemeyen Hasekeli bir mühendis, AA muhabirine yapt açklamada, örgüt liderlerinin isteklerini yerine getirmediklerini söyledi.

Suriyeli mühendis, terör örgütünün bölgeyi tehlikeye sürüklediini belirterek K yaklayor. Yakn zamanda yalarla barajdaki su seviyesi daha da yükselecek ve dolaysyla baraja uygulanan bask artacak. Eer su tahliye edilmezse, bölgeyi kaçnlmaz bir felaket bekliyor. dedi.

YPG/PKKnn bölge halknn güvenliini görmezden geldiini vurgulayan mühendis, barajn çökmesi halinde 39 köy ve binlerce dönümlük tarm arazisinin su altnda kalabileceini kaydetti.

- Suriyenin en büyük su ve elektrik kaynaklar teröristlerin elinde

YPG/PKK, Fratn dousunda ABDnin desteiyle igal ettii bölgelerde, Suriyenin en büyük üç barajn Aralk 2015-Haziran 2017 döneminde ele geçirdi.

Frat Nehri üzerinde, Halepin dousundaki Tirin, Rakkann batsndaki Tabka ve Baas barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacnn büyük ksmn salyor. Suriyenin elektrik ihtiyacnn yaklak yüzde 70i bu 3 barajdan karlanyor.

Hasekenin kuzeydousunda bulunan Mevsimiyye Gölü üzerindeki Mezkeft Baraj ise 2015de YPG/PKKnn igaline geçmiti.

Frat ve Dicle nehirleri üzerinde hakimiyet kuran örgüt, ülkedeki su kaynaklarnn yaklak yüzde 97sini elinde tutuyor.

Ana Sayfaya Git