Yunanistan denizdeki sığınmacıları Türkiye'ye geri itiyor

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Yunanistan'ın sığınmacıları denizden Türkiye'ye doğru yaşa dışı geri ittiğini belirterek, bunun "temel Avrupa değerlerinin ihlali" olduğunu bildirdi.

Haberler 14.07.2021 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii çileri Komiseri Ylva Johansson, Yunanistann snmaclar denizden Türkiyeye doru yaa d geri ittiini belirterek, bunun temel Avrupa deerlerinin ihlali olduunu bildirdi.

Johansson, BBCye yapt açklamada, Yunan hükümetinin, ülke snrlarna gelen göçmenlerin yasa d ekilde snr d edilmesini durdurmas gerektiini söyledi.

Ylva Johansson, denizde ve karada geri itmelere ilikin çok iyi temellendirilmi raporlarn temel Avrupa deerlerinin ihlali olduu deerlendirmesinde bulundu.

Geri itmelerin, ABnin temel deerlerine meydan okuduunu ve durdurulmas gerektiini vurgulayan Johansson, Snrlarmz korurken deerlerimizi de koruyoruz. Bunlar arasnda bir çeliki olamaz. Neden Avrupal olduumuz için gurur duyuyoruz? Neden AB çok sayda insann yaamak istedii bir yer? Bunun sebebi, bizim deerlerimizdir, temel haklar savunmamzdr. ifadelerini kulland.

Snmaclara kar uluslararas yükümlülükler var

Yunanistanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluu Legal Centre Lesvosun savunma avukat Natasha Dailiani de snmaclara kar uluslararas yükümlülüklerin olduunu ve Yunanistann da bunlar yerine getirmesi gerektiini belirtti.

Dailiani, geri itmelerin AB hukukunun da ihlali olduuna dikkati çekerek, snma hakknn AB Temel Haklar artnda yer aldn bildirdi.

Geri itmeleri yalanlayan ve insanlarn Avrupaya yasa d ticaretini durdurduunu savunan Yunanistann Göç ve Mülteci Bakanl, BBCnin röportaj talebini geri çevirdi.

Düzensiz göçmenlere kar iddet ve geri itme yöntemi, uluslararas hukukun ihlali

Yasa d göç dalgasna kar mücadele bahanesiyle snrlarna kulaklar sar edebilecek kapasitedeki elektronik cihazlar konulandran, ülkesine gelen düzensiz göçmenlere kar iddet ve geri itme yöntemini sistemli ekilde uygulayan Yunanistan, uluslararas hukuk ve AB kurallarn ihlal etmeyi sürdürüyor.

Deniz yoluyla Türkiyenin ky bölgelerinden Midilli, Sisam ve stanköy gibi Yunan adalarna geçmeye çalan snmac botlarn zorla Türkiyeye geri iten Yunanistan sahil güvenlik güçlerinin uygulamalar, uluslararas medya kurulularnn haberleri ve tarafsz sivil toplum kurulularnn (STK) raporlarna yansyor.

AA muhabirinin, Uluslararas Af Örgütünün yan sra Egedeki snmaclarn durumuyla ilgili çalmalar yapan STKlerin yaymlad raporlardan derledii bilgilere göre, Yunanistan, Türkiye ile snr bölgesi olan Meriçteki kara snrlarn geçmeye çalanlara göz yaartc gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullanyor.

iddetin tanklar, Yunan snr birimlerinin ar güç kullanm, darp, gerçek mühimmat kullanm, yasa d gözalt ve Türkiyeye sistematik geri itmeler de dahil olmak üzere çok sayda hukuk ihlaline iaret ediyor.

Uluslararas medya kurulularnn görselleriyle belgeledii olaylarda, göçmenlere Yunan unsurlarnca uygulanan iddet ve sistematik geri itme vakalarna AB Sahil Güvenlik ve Snr Ajansnn (FRONTEX) da dahil olduu görülüyor.

Ana Sayfaya Git