'Yüzlerce sivil İdlib'den kaçıyor'

İdlib'e olası bir operasyon nedeniyle sivillerin göç etmeye başladığı belirtildi.

Haberler 07.09.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 07.09.2018 - 09:32

Suriye ordusunun dlibe operasyon olasl nedeniyle yüzlerce sivilin bölgeyi terk ettii bildiriliyor. Rusya bölgedeki hedeflere önceki dün hava saldrs düzenlemiti. Türkiye ise olas göç dalgas nedeniyle endieli. DWnin haberine göre, Suriyede Esad rejiminin dlib vilayetine operasyon düzenleme olasl nedeniyle sivillerin bölgeyi terk etmeye balad bildirildi. Londra Merkezli Suriye nsan Haklar Gözlemevi, Moskovann bölgeye düzenledii bombardman sonrasnda yüzlerce kiinin bölgeden ayrlmaya baladn açklad.

Gözlemevi Bakan Rami Abdülrahman, dlibin güneydou bölgelerindeki yüzlerce köylünün, kuzeyde komu Halep vilayetinin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerine doru yola çktn açklad. Abdülrahman çaramba akam saatlerinden itibaren 180 aile, yani yaklak bin kii yola koyuldu açklamas yapt.

KENTN KONTROLÜ CHATçI ÖRGÜTLERDE

El Kaidenin Suriye kolu olarak bilinen eski Nusra hareketinin öncülüündeki cihatç Heyet Tahrir am (HT) örgütü, dlibin yardan fazlasn kontrol ediyor. Vilayetin geri kalannn büyük bölümü ise Türkiyenin destekledii iddia edilen muhalif gruplarn kontrolünde bulunuyor.

Birlemi Milletler, dlibe düzenlenecek kapsaml bir operasyonun 800 bin kiiyi yerinden edebilecei uyarsnda bulundu. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putine, dlibde olas bir kan gölüne engel olmak için teknik tartmalar aarak acilen görümeleri çarsnda bulundu.

DLB çN ÜçLÜ ZRVE

Rusya, Türkiye ve ran arasnda Cuma günü Tahranda üçlü bir Suriye zirvesi düzenlenecek. Ayn gün BM Güvenlik Konseyi de dlibdeki durumu ele alacak. Üç milyondan fazla Suriyeliye ev sahiplii yapan Türkiye yeni bir göç dalgas olaslndan endie ediyor. Ankara, kapsaml bir dlib operasyonunda bölgede yaayan üç milyon sivilden çounun Türkiyeye yöneleceini hesaplyor ve bu yönelimin snrn ötesinde tutulmasn istiyor.

Türkiye Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, am rejiminin dlibe yönelik operasyon olaslnn ortaya çkt ilk günden bu yana Türkiyenin saldry engellemek için youn çaba gösterdiini ifade etti. Moskovann destekledii am rejimi, yedi yldr süren Suriye iç savanda, Rusya ve rann da desteiyle ülkenin büyük bölümünde kontrolü salam durumda.

Ana Sayfaya Git