Zelenskiy, Blinken ve Austin ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Haberler 26.04.2022 - 02:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyann Ukraynaya yönelik saldrlar devam ederken, ABD Dileri Bakan Antony Blinken ve ABD Savunma Bakan Lloyd Austin, Ukraynann bakenti Kieve gelerek Ukrayna Devlet Bakan Vladimir Zelenskiy ve heyeti ile görütü. Yaklak 3 saat süren toplant sonrasnda Polonya-Ukrayna snrna yakn bir bölgede önemli açklamalarda bulunan Blinken, Rusyann Ukraynada düüe geçtiini ve Ukraynann baarl olduunu belirterek, Rusya, amac dorultusunda Ukraynann egemenliini ve bamszln elinden almak istedi fakat baarsz oldu. Ordunun gücünü ve ekonomisini öne çkarmaya çalt. Elbette bunun tam tersini görüyoruz. Savan geri kalannn nasl gelieceini bilmiyoruz ancak bamsz bir Ukraynann, Vladimir Putinin sahnede olduundan çok daha uzun süre var olacan biliyoruz. leriye dönük olarak Ukraynaya olan desteimiz devam edecek. Bu, nihai baary görene kadar sürecek dedi.

ABDli diplomatlar Ukraynaya dönecek

ABDli diplomatlarn gelecek haftadan itibaren Ukraynaya döneceini belirten Blinken, Diplomatlar, Kievdeki büyükelçiliin yeniden açlma sürecine balayacaklar. Sanrm bu birkaç hafta içinde gerçekleecek. Bunu en bata personelimizin güvenliini göz önünde bulundurarak dikkatli bir ekilde yapyoruz ifadelerini kulland.

800 milyon dolarlk destek

Polonya-Ukrayna snrnda düzenlenen basn toplantsnda konuan Lloyd, Zelenskiy ile gerçekletirilen görümenin verimli olduunun altn çizerek, Böyle bir olanaa sahip olduumuz için oldukça mutluyuz. Toplant esnasnda, çok sayda sivilin kaybndan duyduumuz üzüntüyü belirttik. Ayrca, Rus kuvvetlerinin püskürtülmesi konusunda baarl bir i çkaran cesur Ukraynal birliklerden bahsettik. Bununla birlikte, profesyonelliklerini ve demokrasilerini savunmaya olan ballklarna olan hayranlmz ifade ettik dedi. Rusyann odak noktasnn ksmen de olsa Ukraynann dousuna kayd için gelien artlarda Ukraynann ihtiyaçlarnn deitiini söyleyen Lloyd, Ukraynallar uzun menzilli silahlara ihtiyaç duyuyor. Tanklara ihtiyaç duyduklarn ifade ettiklerini duydunuz. Ve onlara ihtiyaçlar dorultusunda destek olacak mühimmatlar salamak için elimizden gelen her eyi yapyoruz. Yakn geçmite burada neler yaptmz gördünüz. Bakan tarafndan bizlere, 5 taburdan oluan 155 obüs, yüzbinlerce top mermisi ve 800 milyon dolarlk çeitli destekler için yetki verildi sözlerine yer verdi.

Doru ekipman ve doru destek

ABDnin, Ukrayna-Rusya savan doru ekipman ve doru destekle kazanabileceine inandn söyleyen Lloyd, Kazanma yetenekleri açsndan, kazanmann ilk adm kazanabileceinize inanmaktr. Ukraynann, doru ekipmana ve doru destee sahip olduu takdirde kazanabileceine inanyoruz. Elimizden gelen her eyi yapmaya devam edeceiz açklamasnda bulundu.

ABDye minnettarm

Ukraynaya ABD tarafndan yaplan yardmlarn öneminin altn çizen Ukrayna Devlet Bakan Zelenskiy, Üst düzey ABDli yetkililerin böylesine kritik bir dönemde Kieve yaptklar ziyaret çok kymetli ve önemlidir. Dileri Bakan Antony Blinken ve Savunma Bakan Lloyd Austin ile yaplacak askeri yardmlar, Rusyaya kar uygulanan yaptrmlarn arttrlmasn, Ukraynaya yönelik finansal yardmlar ve güvenlik garantisi konularn görütük. ABDye bu çok kymetli yardmlarndan dolay minnettarm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git