Zelenskiy: Rus işgali sürüyor, başka baskılara ihtiyacımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine açtığı ve yaklaşık bir aydır süren savaş karşısında bu ülkeye yönelik başka yaptırımların ve başka baskıların uygulanması gerektiğini söyledi.

Haberler 23.03.2022 - 02:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Roma

Zelenskiy, talyan parlamentosunun üst kanad Senato ve alt kanad Temsilciler Meclisinin özel ortak oturumuna video konferans yöntemiyle balanarak ülkesindeki durumu aktard.

Oturuma bakanlk eden Temsilciler Meclisi Bakan Roberto Fico ve Senato Bakan Maria Elisabetta Alberti Casellati, Zelenskiye söz vermeden önce Rusyann saldrsn knadklarn ve Ukraynann yannda olduklarn bildirdi.

Zelenskiy, talyan parlamenterlere hitabnda, sabah saatlerinde Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Bakan Papa Franciscus ile telefonda görütüünü belirterek, Papaya bütün Ukrayna halknn bir orduya dönütüünü söylediini anlatt.

talyann savatan kaçan Ukraynallara kucak açmasn daima hatrlayacaklarn dile getiren Zelenskiy, Ukraynallar olarak pandemi döneminde biz de size doktorlar gönderdik. Ayn ekilde sel srasnda siz de bize yardm ettiniz. Bütün bunlar çok takdir ediyoruz ama igal 27 gündür, neredeyse bir aydr sürüyor, bu nedenle (Rusyaya yönelik) baka yaptrmlara, baka basklara ihtiyacmz var. diye konutu.

Ukrayna Devlet Bakan, geçen hafta Floransadaki bir toplantda savata 79 çocuk öldüü bilgisini paylatn hatrlatarak, te bugün bu say 79dan 117ye yükseldi. Rus igali aileleri yok ediyor. Sava Ukrayna kentlerini ykmaya devam ediyor. Bazlar yarm milyon nüfusu olan Mariupol gibi, ayn Cenova gibi kentler harap oluyor. Cenovann tamamen harap olduunu düünün. Kievde ikence yapyorlar, çocuklar kaçryorlar, mallarmz kamyonlara yükleyip kaçryorlar. Bu, Avrupada en son Naziler tarafndan yapld. ifadelerini kulland.

Rusyann hedefinin Avrupa olduunu ifade eden Zelenskiy, Ukrayna, Rus ordusu için Avrupann kapsdr ve onlar Avrupaya girmek istiyorlar ancak barbarlk buraya girmemelidir. dedi.

Zelenskiy, talyadan Rus oligarklarn mal varlklarn dondurup, onlar ülkeye almamasn da istedi.

Ukrayna Devlet Bakannn 12 dakika süren konumas, öncesinde ve sonrasnda talyan parlamenterlerce uzun süre ayakta alkland.

talya, Ukraynann ABne girmesini istiyor

talya Babakan Mario Draghi, Zelenskiye konumas ve aktardklar için teekkür ederek talyann savan bandan bu yana Ukraynal liderin ve Ukraynallarn cesaretine, kararllna ve yurtseverliine hayran kaldn belirtti.

Draghi, bugün Mariupol, Harkiv, Odessada kahramanca direni gösterildiini dile getirerek, Rus hükümetinin kibri, Moskovann yaylmac hedeflerini durdurmay baaran Ukrayna halknn onuruyla çatt. Ukrayna sadece kendini deil, bizim barmz, özgürlüümüzü ve güvenliimizi savunuyor. talya size derinden minnettar. dedi.

talyann sava bandan bu yana 60 binden fazla Ukraynal göçmeni karladn anlatan Draghi, ülkesinin böyle bir durumda kafasn baka yöne çeviremeyeceini söyledi.

Rusya karnda hem Avrupa Birlii (AB) hem NATOnun nasl birlik olduunu gösterdiini ifade eden Babakan Draghi, unlar kaydetti:

imdiye kadar yaptrmlar, Rusyann mali piyasasn ve ekonomisini, Bakan Putine en yakn kiilerin kiisel servetini sert ekilde etkiledi. talyada ABnin tedbirleri çerçevesinde 800 milyon avroyu aan mal varlklarn dondurduk. Ayrca, Rusyaya enerjide olan bamllmz hzl ekilde azaltmak için enerji kaynaklarmz çeitlendirme konusunda kararlyz.

Bandan beri Ukrayna hükümetinin, Rus igalinden korunmaya yönelik taleplerine yant verdiklerini aktaran Draghi, sözlerini öyle tamamlad:

Daha fazlasn yapmaya hazrz. Savatan kaçanlara misafirperverliimizi göstermeliyiz. Katliamlar karsnda direnie askeri yardm da olmak üzere karlk vermeliyiz. Ukrayna, güvenli, özgür ve demokratik olma hakkna sahiptir. talya, hükümetiyle, parlamentosuyla ve tüm vatandalaryla sizinledir Bakan Zelenskiy.

Papa ile Zelenskiy telefon görümesi yapt

Ukrayna Devlet Bakan Zelenskiynin, talyan parlamentosuna hitab srasnda açklad Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile yapt görümeye ilikin Ukraynann Vatikan nezdindeki Büyükelçisi Andrii Yurashtan bir açklama geldi.

Yurash, Twiter hesabndan yapt paylamda, Papa Franciscustan Ukraynaya sadece birkaç dakika önce görünür bir baka yeni destek. Papa, Bakan Zelenskiyi arad ve ikisi umut verici bir konuma yapt. Papa, Ukraynada savan sona ermesi için dua ettiini ve mümkün olan her eyi yaptn söyledi. Ukrayna da Papann en çok beklenen misafirlerden olduunu yineledi. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git